Πολιτική

Xρύσανθος Σαββίδης : Τοποθέτηση για το θέμα αναπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με τον Περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Νόμο του 2021

Ο κυπριακός λαός το 2013 δέχθηκε το κούρεμα των καταθέσεων του ως το μέσο βελτίωσης των χρηματοοικονομικών της χώρας μας με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Οκτώ χρόνια μετά, το «κούρεμα» συνεχίζεται με τη μείωση μισθών, την αύξηση της ανεργίας και τις εκποιήσεις περιουσιών.  

Η πρόταση Νόμου του Δημοκρατικού Κόμματος και της αντιπολίτευσης για αναστολή των εκποιήσεων ακινήτων από την 31η Ιουλίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2021 λόγω των εντεινόμενων κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που επέφερε η έξαρση της πανδημίας, αποσκοπεί να δώσει ανάσες ζωής στον κόσμο που ταλαιπωρέιται από την οικονομική κατρακύλα του τόπου, είτε λόγω λανθασμένων αποφάσεων, είτε πανδημίας είτε έλλειψης πολιτικής βούλησης, για ορθή και ριζική λύση του θέματος των εκποιήσεων. 

 

Ερωτηματικά προκαλεί το σκεπτικό με το οποίο δεν διαβιβάστηκε στους Βουλευτές η επιστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ουσιαστικά επιβεβαίωνε ότι ο σκοπός των εισηγητών του Νόμου, ήταν σωστός. Η κυβέρνηση αλλά και το κυβερνών κόμμα, ενώ τόσο καιρό επικαλούνταν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις θέσεις της, σήμερα αποκρύπτουν την επιστολή αυτή γιατί δεν εξυπηρετεί τους δικούς τους σκοπούς. 

Να θυμίσουμε επίσης ότι αναμένουμε από το 2018, να μας παρουσιάστουν προτάσεις για τους καλοπληρωτές  από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Κωνσταντίνο Ηροδότου. 

Αβίαστα λοιπόν, οδηγούμαστε στη διαπίστωση ότι η εφαρμογή της αναστολής των εκποιήσεων αποτελεί επιτακτική ανάγκη, αφού δεν πρόκειται να επέλθει κίνδυνος από τις ρυθμίσεις στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα της οικονομίας του τόπου, ούτε κίνδυνος αρνητικής αξιολόγησης από τα εποπτικά όργανα. Στο διάστημα όμως αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάσει και να παρουσιάσει προτάσεις για ριζική επίλυση του θέματος. 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button