Υγεία

Hadassah: Θεραπεία 9χρονου που χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα σε γιορτή

Κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής του Eid al-Adha, στη γειτονιά Ras al-Amud της Ιερουσαλήμ, μια αδέσποτη σφαίρα χτύπησε ένα 9χρονο αγόρι στο κεφάλι.

Πιστεύεται ότι το αγόρι με καταγωγή από την Παλαιστίνη πιθανόν να υπέστη τον τραυματισμό κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Eid, όπου συνήθως οι άνθρωποι γιορτάζουν πυροβολώντας στον αέρα. Οι γονείς του παιδιού τον πήραν στο νοσοκομείο, καθώς ανησύχησαν για το γεγονός ότι παρουσίαζε υπνηλία.

Όταν έφτασε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah Ein Kerem στην ανατολική Ιερουσαλήμ το αγόρι είχε τις αισθήσεις του, αλλά οι γιατροί συνειδητοποίησαν ότι είχε μικρό τραύμα στο κεφάλι και ίχνη αίματος στα μαλλιά του.

Στη συνέχεια, το αγόρι υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία στο Hadassah, η οποία έδειξε ότι μια σφαίρα διαπέρασε τη δεξιά πλευρά του κρανίου του. Η σφαίρα πέρασε μέσα από τον εγκέφαλο και σταμάτησε εσωτερικά στην αριστερή πλευρά του κρανίου.

Όταν όμως ο χειρουργός έψαχνε για τη σφαίρα, δεν ήταν εκεί που έδειχνε η τομογραφία. «Είχαμε γυρίσει το αγόρι στο στομάχι του για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη πρόσβαση στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού του», εξηγεί ο υπεύθυνος παιδονευροχειρουργός δρ Guy Elor. «Όταν ξεκινήσαμε να τον εξετάζουμε, εντοπίσαμε ακριβώς πού θα έπρεπε να ήταν η σφαίρα. Αλλά δεν ήταν εκεί. Φαίνεται ότι όταν τον γυρίσαμε, η βαρύτητα πήρε τον έλεγχο», προσθέτει.

Χρησιμοποιώντας υπερηχογραφήματα και ακτινογραφίες, η χειρουργική ομάδα του Hadassah διαπίστωσε ότι η σφαίρα είχε διεισδύσει αρκετά στον εγκέφαλο του αγοριού και καρφώθηκε στον ινιακό λοβό, το σημείο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο και για την όραση. Η σφαίρα διαπέρασε τα μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για κινητικές ικανότητες, τη συμπεριφορά καθώς και τις υψηλές νοητικές λειτουργίες, χωρίς να αγγίξει μεγάλες αρτηρίες και φλέβες κατά μόλις ένα δέκατο της ίντσας. Μόλις οι χειρούργοι του Hadassah βρήκαν τη σφαίρα, την αφαίρεσαν ιδιαίτερα προσεκτικά με ειδική λαβίδα. Η αναισθησιολόγος Δρ Chloe Mimouni, τόνισε ότι η παιδική νευρολογία είναι ιδιαίτερα δύσκολος τομέας και σχολίασε: «Δεν περίμενα ότι θα μπορούσαμε να ξυπνήσουμε το παιδί και αμέσως να τον αποδιασωληνώσουμε. Αλλά η ομάδα του Hadassah – νοσοκόμες, χειρούργοι και αναισθησιολόγοι – ήταν καταπληκτική. Η επικοινωνία μεταξύ μας ήταν τέλεια, όπως είναι πάντα με τον δρα Elor, και γι’ αυτό το αποτέλεσμα ήταν ακόμη καλύτερο απ’ ότι θα περίμενε κανείς». Πολλοί παράγοντες καθορίζουν το μέγεθος της ζημιάς που προκαλείται από ένα τραύμα πυροβολισμού, όπως μεταξύ άλλων η διάμετρος του όπλου, το μέγεθος και η ταχύτητα της σφαίρας, η τροχιά, η περιοχή του τραύματος και η ικανότητα της χειρουργικής ομάδας. «Είναι πραγματικά εντυπωσιακό», αναφέρει ο Δρ Elor, «ότι μόλις δύο μέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση, το αγόρι τρώει, μιλάει και κινεί τα άκρα του».

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button