Επικαιρότητα

Γεωπόνοι καταγράφουν απώλειες από περονόσπορο

Οι βροχοπτώσεις το τελευταίο δίμηνο έχουν ενισχύσει σημαντικά τα υδατικά αποθέματα της χώρας, ευνοήσαν ωστόσο και την ανάπτυξη της ασθένειας του περονόσπορου κυρίως στην αμπελοκαλλιέργεια.

​Αμπελώνες στις κοινότητες Λετύμπου, Χούλου, Λεμόνα, Αμαργέτη, Καλέπεια, Πολέμι, Τσάδα, και Στρουμπί έχουν επηρεασθεί περισσότερο ενώ προβλήματα καταγράφονται και στις κοινότητες Λαόνας.

​Αμπελουργοί σε κοινότητες της επαρχίας Πάφου δήλωσαν στο ΡΙΚ ότι παρά το γεγονός ότι έχουν προβεί σε όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες αλλά και σε προληπτικούς ψεκασμούς δεν κατάφεραν να ανακόψουν την επέλαση του μύκητα.

​Με επιστολή του προς την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης αξίωσε την καταγραφή των ζημιών και στήριξη των επηρεαζόμενων παραγωγών.

​Ο διευθυντής του τμήματος γεωργίας Μάκης Αντωνιάδης απέρριψε επικρίσεις αμπελουργών περί ολιγωρίας του τμήματος σημειώνοντας ότι όλοι οι γεωπόνοι είναι καθημερινά στο πεδίο καταγράφοντας τόσο τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε φυτείες σε διάφορες περιοχές της επαρχίας από χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις 3 Μαΐου, αλλά και τις απώλειες από τον περονόσπορο.

​Εξήγησε ταυτόχρονα ότι οι ζημιές από τον περονόσπορο δεν μπορούν να διαφανούν άμεσα ενόσω οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ακόμη ασταθείς.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button