Υγεία

Εθνική στρατηγική για την πολλαπλή σκλήρυνση

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εθνική στρατηγική και την σύσταση εθνικής επιτροπής για την πολλαπλή σκλήρυνση.

​Όπως είπε σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Υγείας Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, «πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ενίσχυση της φροντίδας και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που ζουν με την νόσο».

​Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στην Κύπρο «υπολογίζεται ότι περίπου 2.700 άνθρωποι ζουν σήμερα με πολλαπλή σκλήρυνση, ενώ καταγράφονται περίπου 109 περιστατικά κάθε χρόνο».

​Σε σχέση με την εθνική στρατηγική είπε ότι βασίζεται σε 4 κύριους πυλώνες:

  • ​την καταγραφή και αξιοποίηση δεδομένων μέσω εθνικού μητρώου,
  • ​την πρόληψη, την πρώιμη διάγνωση και θεραπεία,
  • ​την αποκατάσταση και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες, καθώς και
  • ​την έρευνα και την καινοτομία.

​Πρόσθεσε ότι η εθνική επιτροπής θα λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο και θα συμβάλει στην κατάρτιση και παρακολούθηση ενός συγκεκριμένου σχεδίου δράσης με σαφείς στόχους και χρονοδιαγράμματα.

​«Διαμορφώνουμε ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο και ανθρωποκεντρικό πλαίσιο φροντίδας με επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων με πολλαπλή σκλήρυνση και στόχο τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής τους», σημείωσε.

Back to top button