Οικονομία

ΦΑΚΕΛΟΣ «ΔΙΑΦΘΟΡΑ»: ΩΡΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για τα Pandora Papers στις 27 Οκτωβρίου κατέδειξε ακόμα μια φορά πως χρειάζεται σε βάθος διερεύνηση όλου του φακέλου «διαφθορά» στην Κύπρο.

Η εκπροσώπηση στην συζήτηση του Υπουργείου Οικονομικών, του Τμήματος Φορολογίας, της ΜΟΚΑΣ, του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών, της Νομικής Υπηρεσίας, της Κεντρικής Τράπεζας, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και άλλων τμημάτων της διοίκησης αποδείχθηκε χρήσιμη. Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χ. Κληρίδης, ανέφερε πως βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα σε δύο δικηγορικά γραφεία στα οποία γίνεται αναφορά στα Pandora Papers. Η συζήτηση στη Βουλή θα συνεχιστεί.

Είναι σημαντικό το γεγονός πως αυτή η συζήτηση συμπίπτει με την ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου στις 21 Οκτωβρίου και το οποίο εγκρίθηκε με 578 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 79 αποχές. Οι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη λύπη τους «για το γεγονός ότι πρώην και νυν πολιτικοί της ΕΕ κατονομάζονται στα Pandora Papers». Το ψήφισμα κάνει ονομαστική αναφορά, μεταξύ άλλων, και στους Α. Μπάμπις, πρωθυπουργό της Τσεχίας, Ν. Αναστασιάδη, πρόεδρο της Κύπρου και Τ. Μπλερ, πρώην πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας. Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί «τις αρχές των κρατών μελών να ξεκινήσουν ενδελεχείς έρευνες στην επικράτειά τους για τυχόν παρατυπίες που αποκαλύφθηκαν και να προχωρήσουν σε έλεγχο όλων των προσωπικοτήτων που αναφέρονται στα Pandora Papers», ενώ ζητά από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία «να αξιολογήσει κατά πόσον απαιτούνται εξειδικευμένες έρευνες με βάση τις αποκαλύψεις των Pandora Papers».

Η υπόθεση με τα Pandora Papers έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων υποθέσεων στα οποία είχε εμπλοκή το δικηγορικό γραφείο του προέδρου Ν. Αναστασιάδη. Η Ερευνητική Επιτροπή για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) που διόρισε ο ίδιος κατέληξε στο πόρισμά της ότι το 51% των διαβατηρίων δόθηκαν κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας. Αυτό το πόρισμα έπρεπε να προκαλέσει σεισμό από αντιδράσεις και τις παραιτήσεις εκείνων που συντόνιζαν το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. Είναι πραγματικά πρωτοφανές πως, ενώ πάνω από τα μισά «χρυσά διαβατήρια» δόθηκαν παράνομα, δεν ίδρωσε το αυτί κανενός!

Η κοινή γνώμη βλέπει πως η προεδρία Αναστασιάδη, μετέτρεψε το όνομα της Κύπρου σε όνομα συνώνυμο της διαφθοράς, με συμμετοχή σε ότι πιο μαύρο διακινείται στα διάφορα Papers, όπως Panama, Paradise και Pandora, όπως και τις αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazzera. Παγκόσμιας κυκλοφορίας εφημερίδες γράφουν κατά καιρούς για τα ίδια θέματα, με αναφορές, και κατά κανόνα, στο δικηγορικό γραφείο του Ν. Αναστασιάδη. Αυτή η κατάσταση κάνει τεράστια ζημιά στο όνομα της Κύπρου γιατί η χώρα μας δεν είναι μια χώρα όπως τόσες άλλες. Είμαστε μια χώρα της οποίας η Τουρκία κατέχει το 37% του εδάφους της και αναζητεί συμμαχίες και υποστήριξη στο διεθνή χώρο. Ποιος θα δώσει σημασία στα αιτήματα της Κύπρου όταν ο Πρόεδρος εμφανίζεται διεθνώς μέσα στα διάφορα papers; Ποια αξιοπιστία διαθέτει στο διεθνή στίβο, όταν το Ευρωκοινοβούλιο, σχεδόν ομόφωνα, ζήτησε επιπρόσθετη έρευνα για το δικηγορικό του γραφείο;

Το ΑΚΕΛ οργανώνοντας το Σάββατο 29 Οκτωβρίου εκδήλωση στη Λευκωσία με τον τίτλο «φτάνει πια, καμμιά ανοχή στη διαφθορά και τη διαπλοκή», θέλει να εκφράσει τη γενικότερη δυσαρέσκεια όλων μας για την φαινόμενα διαφθοράς. Η σιωπή

δεν μας ταιριάζει. Είναι καιρός να μιλήσουν οι πολίτες, να υψώσουμε όλοι το ανάστημά μας απέναντι σε όλους εκείνους που διασύρουν το όνομα της πατρίδας μας διεθνώς, προσβάλλοντας τους θεσμούς και το κράτος δικαίου.

 

Βαλεντίνος Φακοντής

Βουλευτής ΑΚΕΛ Πάφου

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button