Επικαιρότητα

Το πράσινο μοναστήρι της Πάφου

Το κέντρο εικονολογίας της ιεράς μόνης Χρυσορογιατισης οργάνωσε το πρωί στο συνεδριακό κέντρο  της Μονής εκδήλωση για την επίδοση του δέκατου τόμου του περιοδικού «εικονοστασιον» το οποίο είναι αφιερωμένο στον Ηγούμενο της μονής Διονύσιο για τα σαράντα χρόνια Ηγουμενίας του. 

ο Ηγούμενος Χρυσσοροϊατίσσης Διονύσιος γιόρτασε χθες τα γενέθλια του. Έγινε  ογδόντα χρόνων ενώ φέτος συμπληρώνει και 40 χρόνια Ηγουμενίας στην ιστορική μονή της Πάφου. Ο Διονύσιος  γεννήθηκε στις Κέδαρες  και χειροτονήθηκε σε Διάκονο  από το Μητροπολίτη Πάφου Φώτιο.

Εντάθηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ, συνεληφθει  και υπέστη βασανιστήρια από Τούρκους επικουρικούς και Βρετανούς ανακριτές. Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη αλλά και συντήρηση χειρογράφων ,παλαιών εντύπων, κειμένων και  Εικόνων στην Ρώμη. Το καλοκαίρι του 1971, όταν επέστρεψε στην Κύπρο μετά το πέρας των σπουδών του, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεννάδιος τον χειροτόνησε Πρεσβύτερο και τον προχείρισε σε Αρχιμανδρίτη, ο δε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ τού ανέθεσε τη διεύθυνση του Κέντρου Συντήρησης Εικόνων και Χειρογράφων που ιδρύθηκε στην ιστορική Μονή του Αγίου Σπυρίδωνα στην Τρεμετουσιά. Μετά την Τουρκική εισβολή ο Αρχιμανδρίτης  Διονύσιος φιλοξενήθηκε για τέσσερα χρόνια στην Ιερά, Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Νεοφύτου.

Στη Μονή αυτή είχαν μεταφερθεί για προστασία και όλοι οι θησαυροί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, που τέθηκαν κάτω από την ευθύνη του. Με τη βοήθεια του τότε Ηγουμένου της Μονής, νυν Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β´, οργάνωσε μικρό εργαστήρι συντήρησης και συντήρησε όλες τις εικόνες που σήμερα βρίσκονται στο Βυζαντινό Μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ´». Από τον Απρίλιο του 1975 μέχρι το Δεκέμβριο του 1979, ο Αρχιμανδρίτης  Διονύσιος διετέλεσε Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου.

Τον Οκτώβριο του 1976 ανέλαβε ως Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, θέση την οποία κατείχε μέχρι το 2010 που διαλύθηκαν τα Εκκλησιαστικά Δικαστήρια.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 1978  εξελέγη Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χρυσορροϊατίσσης, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα. Στη Μονή, με πρωτοβουλία δική του και με χορηγία του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», λειτουργεί Εικονοσκευοφυλάκιο από τον Ιούνιο του 2001.

Σε αυτό εκτίθενται όλοι οι θησαυροί της Μονής, που αρχίζουν από το δωδέκατο και φτάνουν μέχρι τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα. Από το 2010 λειτουργεί στη Μονή Συνεδριακό Κέντρο και Πινακοθήκη. Από τον Οκτώβρη του 2010 λειτουργεί, επίσης, Κέντρο Εικονολογίας, που σκοπό έχει την ανάδειξη της θεολογίας και, κατ’ επέκταση, της ανθρωπολογίας, της κοινωνιολογίας και της κοσμολογίας της Ορθόδοξης Εικονογραφίας. Το 1984, ο Ηγούμενος Διονύσιος επαναλειτούργησε το παλιό Οινοποιείο της Μονής, που είχε διακόψει τις εργασίες του μετά τα Οκτωβριανά γεγονότα του 1931.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ενώ χαιρέτισε και ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.

Είχε προηγηθεί  θεία λειτουργία στην μονή προϊσταμένου του μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου ενώ μετά την τελετή στο συνεδριακό κέντρο ακολούθησαν   τα εγκαίνια του δρυοδασους της μονής Χρυσορογιατισας από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή ο οποίος  χαιρέτισε την εκδήλωση. Ο Κώστας Καδής σημείωσε ότι κανένας δεν μπορεί να παραβλέψει την περιβαλλοντική διάσταση του έργου του γέροντα Διονυσίου. Έδωσε με την δράση του, ανέφερε, το δικό του στίγμα στην ευρύτερη περιοχή, υπενθυμίζοντας ότι τόσο η μονή όσο και η ευρύτερη περιοχή περιλήφθηκαν στο δίκτυο Νατουρα 2000 και έχουν αναπτυχθεί συναφείς δράσεις διατήρησης της βιοποικιλότητας της περιοχής. Ο κ.Καδης υπέδειξε ότι στην ευρύτερη περιοχή διατηρούνται μοναδικοί οικότοποι με την στήριξη της μονής. Η Οικολογική δράση του Ηγούμενου, κατέληξε ο κ.Καδης, αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς θρησκευτικοί, επιστημονικοί και κρατικοί παράγοντες μπορούν να συνεργάζονται για το κοινό καλό.

Λειτουργοί του τμήματος δασών αναφέρθηκαν  επίσης στην αξία του δρυοδασους και του οικοτοπου στην περιοχή που αποκαταστάθηκε από την μονή.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button