Πάφος

Τα παιδιά στην Πόλη ενημερώνουν για την Ευρώπη

Το  Λύκειο και η  Τεχνική Σχολή Πόλης Χρυσοχούς, συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Σχολείο-Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”.

Το πρόγραμμα αυτό αρχικά διοργανώθηκε πριν από δύο χρόνια στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το σχολείο της Πόλης Χρυσοχους είναι ένα από τα 28 σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Πανκύπρια. Αφορά μαθητές Β’ Λυκείου και Τεχνικής Σχολής και συμμετέχει μεγάλος αριθμός τόσο μαθητών όσο και καθηγητών. Συγκεκριμένα συμμετέχουν 7 μαθητές από κάθε σχολείο με τον τίτλο “Δόκιμοι Πρεσβευτές”  και ένας ή δύο καθηγητές που φέρουν τον τίτλο “Ανώτεροι Πρεσβευτές”. Οι μαθητές αυτοί με τη βοήθεια και καθοδήγηση των καθηγητών τους αναλαμβάνουν την οργάνωση και υλοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων που καθορίζονται από τους υπεύθυνους του προγράμματος.

Το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα, αποσκοπεί στην προώθηση της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους νέους, παρέχοντας τους σημαντικές γνώσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωσή και κυρίως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επίσης, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με θέματα ευρωπαϊκής ιθαγένειας: να γνωρίσουν δηλαδή, τι μπορεί να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην καθημερινή ζωή του κάθε ευρωπαίου πολίτη και τι μπορεί να κάνει κάποιος, ώστε στο μέλλον η Ευρώπη να είναι όπως την επιθυμεί και την οραματίζεται. Ακόμη, να αντιληφθούν τις δυνατότητες που τους προσφέρει η ευρωπαϊκή ιθαγένεια και να αποκτήσουν επίγνωση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Οι επτά Δόκιμες Πρέσβειρες του σχολείου  σε συνεργασία με τους δύο καθηγητές τους και άλλους μαθητές του σχολείου υλοποίησαν διάφορες ενδοσχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες. Υπάρχουν επτά υποχρεωτικές δράσεις που πρέπει να γίνουν μέσα στα πλαίσια του προγράμματος. Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνονται:

1. Επίσκεψη στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

2. Εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης.

3. Δημιουργία σημείου πληροφοριών στην είσοδο του σχολείου  με μια πινακίδα στην οποία αναρτώνται άρθρα και υλικό σχετικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

4. Συμπλήρωση μέρους βιβλίου εργασιών για ευρωπαϊκά θέματα

5. Συμμετοχή της Β’ τάξης στον Πανκύπριο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Παραγωγής Γραπτού Λόγου για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

6. Δημιουργία ενός βίντεο και μιας δραστηριότητας με θέμα “Αυτή τη φορά ψηφίζω”.

7. Εγγραφές στην πλατφόρμα για τις Ευρωεκλογές.

Αξίζει να αναφέρω την προσφορά αυτού του προγράμματος στους μαθητές, γιατί οι μαθητές πλούτισαν τις γνώσεις τους και απέκτησαν νέες εμπειρίες. Έμαθαν για τους θεσμούς, τις αξίες και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ και τη σημασία του να είσαι ενεργός πολίτης, δηλαδή να είσαι υπεύθυνος, ενημερωμένος και να συμμετέχεις στα κοινά. Εξίσου, σημαντικό είναι ότι οι μαθήτριες ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους.

Σήμερα Παρασκευή 16 Μαρτίου 2019 οι Δόκιμοι Πρεσβευτές μαζί με τους Ανώτερους Πρεσβευτές θα περπατήσουν στους δρόμους και την κεντρική πλατεία της Πόλης Χρυσοχούς και θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωκοινοβούλιο. Γύρο στις 11:00 πμ θα έχουν συνάντηση στο Δημαρχείο Πολης Χρυσοχούς με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Εκεί θα γίνει ενημέρωση των αρχών της Πόλης για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Σχολείο-Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, για την πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία και πλατφόρμα «αυτή τη φορά ψηφίζω».

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button