Πάφος

Τέσσερα χρόνια κλειστό το μουσείο της Πάφου

Ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος παραθέτει όλα τα στοιχεία της απίστευτης καθυστέρησης των έργων στο αρχαιολογικό μουσείο Πάφου.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Πάφου Ηλίας Μυριάνθους είχε υποβάλει σχετικό υπόμνημα στην Βουλή πέρσι τον Νοέμβριο. Στην πρόσφατη απάντηση του κ. Καρούσου  τονίζεται ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο της  Επαρχίας Πάφου έκλεισε για το κοινό στις 24 Οκτωβρίου 2016, μετά την προκήρυξη διαγωνισμού στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής προσφορών,  στις 10 Οκτωβρίου 2016, για αφαίρεση των αρχαιοτήτων από τους εκθεσιακούς χώρους, με σκοπό την έναρξη των εργασιών ανακαίνισης του μουσείου.

Με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ Εργολάβου και Τμήματος Δημοσίων Έργων , η έναρξη των εργασιών ανακαίνισης σηματοδοτήθηκε με την παράδοση εργοταξίου στον Εργολάβο, στις 22 Δεκεμβρίου 2016.  Το συμβόλαιο προνοούσε εργασία διάρκειας 35 εβδομάδων.

Ο κ.Καρουσος σημειώνει επίσης ότι μετά τη λήψη έγκρισης από την Τμηματική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων του Τμήματος Δημοσίων Έργων, δόθηκε παράταση εργασιών μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2017, για επιπρόσθετη εργασία που αφορούσε την αντικατάσταση των στεγών του μουσείου.

Τελικά εγινε παραλαβή του έργου στις 7 Μαρτίου 2018, σύμφωνα με τις διαδικασίες των δημοσίων συμβάσεων, αλλά χωρίς να συμπληρωθούν σημαντικές εργασίες, όπως η διαμόρφωση χώρων στάθμευσης και η τοπιοτέχνηση του μουσείου, που είχαν προβλεφθεί ως μελέτες στο συμβόλαιο.  Οι εργασίες αυτές, τονίζει, υλοποιούνται στο παρόν στάδιο, με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων.

Έχουν, επίσης, ολοκληρωθεί, αναφέρει,  οι διαδικασίες προσφοράς, επικύρωσης και τοποθέτησης προθηκών μουσειακής χρήσης.  Η  διαδικασία αυτή, πέραν του ότι  ήταν επίπονη και χρονοβόρα , επεσήμανε,  προσέκρουσε και σε προσφυγή στην Αναθεωρητική Αρχή, η οποία τελικά επικύρωσε την απόφαση του αρμόδιου οργάνου.

Ο Γιάννης Καρουσος καταλήγει ότι έχει σχεδόν πλέον ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των αρχαιοτήτων εντός των εκθεσιακών χώρων και αναμένεται ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το εν λόγω έργο θα έχει ολοκληρωθεί.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button