Επικαιρότητα

Συνάντηση Επιτρόπου Περιβάλλοντος με Κοινοτική Δράση Ακάμα, βίντεο

Την επιθυμία της για στήριξη των κοινοτήτων του Ακάμα, οι οποίες έχουν καταδικαστεί σε μαρασμό εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες, εξέφρασε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου, σε συνάντηση που είχε με εκπρόσωπους της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα το Σάββατο, 6 Ιουνίου 2020.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Επίτροπος επισκέφθηκε το διαμέρισμα της Πόλης Χρυσοχούς και τη χερσόνησο του Ακάμα, ενώ αύριο, Κυριακή, αναμένεται να επισκεφθεί τις κοινότητες του Ακάμα.

Η κ. Βασιλείου άκουσε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες και η ευρύτερη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς εδώ και πολλά χρόνια, τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με τον τοπικό πληθυσμό, ούτως ώστε όλοι μαζί να δούμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε περισσότερο το περιβάλλον μας και πώς να δημιουργήσουμε μηχανισμούς αλληλοενημέρωσης, για να μπορούν όλες οι περιβαλλοντικές δομές να δουλεύουν όπως ακριβώς πρέπει να δουλεύουν».

Όπως υπογράμμισε ο Κοινοτάρχης Νέου Χωριού, Αντρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, ένα από τα βασικότερα προβλήματα που έχουν οδηγήσει τις κοινότητες σε μαρασμό είναι η αστυφιλία και η εγκατάλειψη, ως αποτέλεσμα των λιγοστών, έως και μηδαμινών, θέσεων εργασίας που υπάρχουν στην περιοχή. Αναπόφευκτα, ο πληθυσμός των κοινοτήτων έχει μειωθεί ανησυχητικά, ενώ αποτελείται κυρίως από συνταξιούχους. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού, Αντρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, «το μόνο που μεγαλώνει στις κοινότητες του Ακάμα είναι τα κοιμητήρια. Απτό παράδειγμα της μείωσης του πληθυσμού είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου, δηλαδή τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχουν καταγραφεί στο Νέο Χωριό 54 θάνατοι και μόνο 7 γέννες».

Σε δηλώσεις του ο κοινοτάρχης Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, ανέδειξε ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που είχε βαριές συνέπειες στην οικονομία της περιοχής, και το οποίο, όπως ανέφερε, διαιωνίζεται χρόνο παρά χρόνο, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης. «Από το 1989, πολλές από τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής είναι εγκλωβισμένες στον Ακάμα. Με την επιβολή των μηδενικών συντελεστών, η αξία των ιδιωτικών κτημάτων μηδενίστηκε και από τότε μέχρι σήμερα, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν με κανένα τρόπο την περιουσία τους, ούτε καν να την υποθηκεύσουν για βιοποριστικούς σκοπούς», πρόσθεσε ο κ. Τσίβικος.

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα, η ανάγκη για κρατικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα φέρουν πραγματική αναζωογόνηση στην περιοχή είναι επιτακτική. «Θεωρούμε ότι μόνο μέσα από το υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες πρόνοιες ώστε να διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την ευημερία των κατοίκων, θα καταφέρουν οι κοινότητες του Ακάμα να μπουν ξανά σε τροχιά ευημερίας και ανάπτυξης. Ευελπιστούμε ότι η αρχή “συνύπαρξη ανθρώπου – περιβάλλοντος”, που είναι η θεμελιώδης αρχή του Δικτύου Natura 2000, θα διέπει και το Τοπικό Σχέδιο για την περιοχή του Ακάμα» ανέφερε ο κοινοτάρχης της Ίνειας.

Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, Γιώτης Παπαχριστοφή, ανέδειξε ότι οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην περιοχή, ούτως ώστε να εξέλθει από την απομόνωση, θα πρέπει να αφορούν την τουριστική ανάπτυξη, σε αρμονία πάντα με το φυσικό περιβάλλον, που άλλωστε είναι το μεγάλο ατού της περιοχής. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «Τα μικρά αναπτυξιακά έργα που έχουν γίνει στην περιοχή τα τελευταία οκτώ χρόνια δεν έχουν φέρει την επιθυμητή αναζωογόνηση. Ιδιαίτερα για τις απομακρυσμένες περιοχές, η ανάπτυξη του πυρήνα τους είναι αδύνατο να επιτευχθεί χωρίς τη διασύνδεσή τους με παραλιακή ανάπτυξη ή/και με κάποια μεγάλη ανάπτυξη η οποία θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας».

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button