Πολιτική

Σουλτάνος για κλάματα

Κάποτε ο Ταγίπ ήταν μετρ της τακτικής. Τώρα καταφέρνει να χάνει, όποια χαρτιά κι αν κρατάει.
Το μόνο που θα αποδείξει με τις “γεωτρήσεις” του στην κυπριακή ΑΟΖ είναι ότι είναι ένας ταραξίας χωρίς σεβασμό στους κανόνες της διεθνούς πολιτικής (και του διεθνούς δικαίου, προφανώς).

Οι “γεωτρήσεις” του έχουν τόση πιθανότητα να βρουν υδρογονάνθρακες, όση πιθανότητα υπάρχει να βρει ο γιος μου ένα πεντακοσάρικο σκάβοντας τρύπες στην παραλία.
Με την πολιτική ένταση που δημιούργησε, διεθνή προσοχή δεν προκάλεσε αρκετή, για να πέσουν όλοι οι ισχυροί του πλανήτη πάνω από την Αν. Μεσόγειο και να κοιτάξουν πώς θα ξαναμοιράσουν τα πετρέλαια για να τον ικανοποιήσουν.

Όταν θα μαζέψει τα κουβαδάκια του από την ΑΟΖ για να παίξει σε άλλη παραλία, απλώς θα έχει αποδείξει ότι είναι ένα πολύ κακό παιδί του διεθνούς συστήματος, που δεν πρέπει να συνεργάζονται μαζί του μεγάλα κράτη και μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Θα έχει αποδείξει, επίσης, ότι πραγματικό τετελεσμένο στην κυπριακή ΑΟΖ δεν μπορεί να δημιουργήσει για να αλλάξει τους συσχετισμούς, επειδή δεν έχει την τεχνική δυνατότητα: αν κάθε δικτάτορας μπορούσε να κάνει μόνος του δύσκολες γεωτρήσεις στη θάλασσα, οι αδελφές του πετρελαίου θα έπρεπε να κλείσουν τα μαγαζιά τους και να πάνε για ψάρεμα.

Τι θα μείνει από αυτή την ιστορία; Μια ακόμη περίτρανη επιβεβαίωση ότι ο Ταγίπ έχει χάσει το παιχνίδι των υδρογονανθράκων στην Ανατολική  Μεσόγειο και το μόνο που μπορεί να κάνει για να πάρει ένα κομματάκι από την πίτα είναι να ρίξει τα μούτρα του και να δεχθεί λύση του Κυπριακού.

Πάλι, όμως, είναι αμφίβολο αν θα προλάβει να κάνει την επόμενη κίνησή του. Με αυτά που κάνει με τους S400, θα ρίξουν πολύ σύντομα ένα φύσημα οι Αμερικανοί (ήδη, την Παρασκευή “χτύπησε” η Moody’s), θα ρίξουν την αχυρένια καλύβα της τουρκικής οικονομίας και ο Ταγίπ δεν θα ξέρει τι είναι προτιμότερο: να φωνάξει ελικόπτερο διαφυγής, ή να σχηματίσει στο τηλέφωνο τον αριθμό της Λαγκάρντ;
Αντίο, σουλτάνε της συμφοράς.

Επαμεινώνδας Τσαλδούπης

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button