Περιβάλλον

Προσοχή στα δάση

Το Τμήμα Δασών, με την ευκαιρία των διακοπών του Δεκαπενταύγουστου, απευθύνει θερμότατη έκκληση στο κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά, και να συνεργάζεται στενά με το προσωπικό του Τμήματος Δασών.

Τις τελευταίες μέρες είμαστε όλοι μάρτυρες του μεγέθους των συνεπειών των μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών στο νησί μας, την Ελλάδα, τη νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Γι’ αυτό ας μας προβληματίσουν και  παραδειγματίσουν ώστε να μη βιώσουμε και πάλι τον πόνο και τον όλεθρο.

Επειδή οι δραστηριότητες σε κατοικίες και ιδιαίτερα στις εξοχικές, αποτελούν σοβαρή απειλή  πρόκλησης πυρκαγιάς,  απευθύνεται θερμότατη έκκληση  στους ιδιοκτήτες:

1.  Για την ετοιμασία φαγητού, αν θα ανάψετε κάρβουνα, να τα ανάψετε εντός ειδικά διαρρυθμισμένων χώρων που να είναι απόλυτα ασφαλείς, αποφεύγοντας το άναμμα ξύλων γιατί συνιστούν μεγαλύτερο κίνδυνο.

2.  Αν θα αναθέσετε σε τρίτους να καθαρίσουν την αυλή της κατοικίας σας από τα χόρτα, εξηγείστε τους ότι απαγορεύεται να τα κάψουν.

3.  Μη χρησιμοποιήσετε εργαλεία κοπής ή συγκόλλησης μετάλλων (σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση ή ηλεκτροσυγκόλληση) σε χώρο που υπάρχουν εύφλεκτα υλικά καθώς η ενέργεια αυτή αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης δασικών πυρκαγιών.

Τονίζεται ότι το άναμμα φωτιάς απαγορεύεται παντού, εκτός από τις ψησταριές των εκδρομικών χώρων, ακόμη και στο περιβόλι μας και στην αυλή του εξοχικού μας, και ότι  η απόρριψη αναμμένων αποτσίγαρων, επίσης απαγορεύεται.

Για τους επισκέπτες των εκδρομικών χώρων υπενθυμίζεται η υποχρέωση τήρησης όλων των αναγκαίων  μέτρων απολύμανσης και κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως αυτά προβλέπονται στα σχετικά διατάγματα  του υπουργείου Υγείας, με ευθύνη των ιδίων των επισκεπτών.

Τέλος, όποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος παρακαλείται να τηλεφωνήσει στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή  στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button