Κύπρος

Ο Ταταρ το βιολί του

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» δήλωσε ότι θέλει την κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων «πλήρως αποδεκτό ή να επαναβεβαιωθεί».

 

Στη συνέντευξη, είπε «είμαστε οι Τούρκοι και καθορίζεται στο Σύνταγμα τί ακριβώς είμαστε. Οι Ελληνοκύπριοι είναι Έλληνες και καθορίζεται στο Σύνταγμα τί ακριβώς είναι», προσθέτοντας ότι το «Σύνταγμα είναι συνεταιρικό». Κατά τον Ερσίν Τατάρ, «ποτέ δεν είχαμε πολιτική της ένωσης της Κύπρου με την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι πριν από το 1878 και για 400 χρόνια, εδώ ήταν τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας».

 

Κατά τον κ. Τατάρ, «είναι προς όφελος τόσο των Τ/κ όσο και των Ε/κ να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα στο νησί. Η πραγματικότητα είναι η ύπαρξη δύο διαφορετικών λαών στο νησί, Τ/κ και Ε/κ», προσθέτοντας ότι «εμείς οι Τ/κ δεν αποδεχόμαστε να είμαστε μια αρχή κάτω από την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν θέλουμε να είμαστε μια μειονότητα στο νησί».

 

Όπως υποστήριξε, «εάν λοιπόν υπάρξει αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας μας και μαζί με το ίσο διεθνές στάτους, αυτό θα μας ενθαρρύνει να καθίσουμε επισήμως να διαπραγματευτούμε το κυπριακό πρόβλημα και όλες τις πτυχές που συνδέονται μαζί του».

 

Σε παρατήρηση αν υπάρχει πιθανότητα η κατάσταση να πάει πίσω ώστε Ε/κ και Τ/κ να ζουν μαζί όπως πολλοί στο νησί θεωρούν εφικτό, ο κ. Τατάρ είπε ότι έχει πολλούς Ε/κ φίλους, μεταξύ αυτών τον Νίκο Αναστασιάδη, αλλά ανέφερε ότι οι Τ/κ έχουν «το δικό τους ξεχωριστό κράτος για σχεδόν 60 χρόνια» και ότι «είναι αδύνατο να γυρίσουμε τα ρολόγια πίσω».

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button