Οικονομία

Οι καθοριστικές εβδομάδες του τουρισμού

Οι επόμενες βδομάδες θα είναι καθοριστικές για τον τουριστικό τομέα για το υπόλοιπο του 2021 παρόλο που οι υφιστάμενες ενδείξεις δείχνουν πως τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο η κίνηση θα είναι περιορισμένη, αναφέρει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) σε ανακοίνωση του.
 
Άρση 
lockdown και διαμονή Κυπρίων
 
Ο ΣΤΕΚ αναφέρει ότι η άρση του εγχώριου lockdown θεωρείται το πρώτο βήμα για σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα ειδικά σε συνδυασμό με τους αυξανόμενους ρυθμούς εμβολιασμού του πληθυσμού ώστε να οδηγηθεί η εγχώρια κοινότητα σε επίπεδα ανοσίας. Εξίσου σημαντικός κρίνεται και ο εμβολιασμός όσο το δυνατό συντομότερα, των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή και ευρύτερη τουριστική βιομηχανία.

 
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, σημειώνεται, που από τις 10 Μαΐου θα επιτραπεί και στους Κύπριους η διαμονή σε ξενοδοχειακές μονάδες έστω υπό κάποιες προϋποθέσεις στην αρχή.
 
Εισερχόμενος τουρισμός
 
Όσον αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό, σίγουρα η άρση του lockdown θα αποτελέσει μία θετική εξέλιξη, όπως και οι πρόσφατες εξαγγελίες από το υφυπουργείο Τουρισμού ότι από τις 10 Μαΐου η Κύπρος θα δέχεται από σημαντικό αριθμό χωρών τουρίστες οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί.

 
Ρωσική αγορά
 
Ο ΣΤΕΚ χαιρετίζει ιδιαίτερα την απόφαση για αποδοχή τουριστών, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik αφού έτσι ανοίγει εκ νέου σταδιακά η ρωσική αγορά, μία από τις σημαντικότερες για τον κυπριακό τουρισμό. Ωστόσο, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί και το πότε θα ξεκινήσουν και πάλι οι ναυλωμένες πτήσεις από διάφορες περιοχές της Ρωσίας μέσω των οποίων παραδοσιακά καταφθάνει ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 
Βρετανική αγορά
 
Την ίδια ώρα, αναφέρει ο ΣΤΕΚ, όλοι οι τουριστικοί φορείς αναμένουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες μέρες στη Μεγάλη Βρετανία όσον αφορά τα διεθνή ταξίδια. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες και τα δημοσιεύματα στο βρετανικό Τύπο θέλουν την Κύπρο να τίθεται στην «πορτοκαλί» κατηγορία μαζί με αρκετές άλλες χώρες, ωστόσο, φαίνεται πως κάποιοι ανταγωνιστικοί προορισμοί όπως η Μάλτα θα βρίσκονται στην «πράσινη» κατηγορία. Αν τελικά έτσι έχουν τα πράγματα, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ανοίξει αυτή η σημαντική αγορά, αφού η παραμονή σε υποχρεωτική απομόνωση για 10 μέρες, όπως προβλέπεται για όσους επιστρέφουν από χώρες που βρίσκονται στην «πορτοκαλί» κατηγορία, αποτελεί ισχυρό αντικίνητρο.
 
Ήδη, δημοσκοπήσεις που διεξάγουν βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης καταδεικνύουν πως οι Βρετανοί που θα ταξιδέψουν, θεωρούν ως σημαντικό αντικίνητρο τόσο τη δεκαήμερη απομόνωση όσο και την ανάγκη διεξαγωγής δύο PCR τεστ με την επιστροφή στη χώρα τους.

 
Ο ΣΤΕΚ ευελπιστεί ότι η Κύπρος θα βρεθεί στην «πράσινη» κατηγορία της Μεγάλης Βρετανίας το συντομότερο δυνατό και σίγουρα όχι μετά από βασικούς ανταγωνιστικούς προορισμούς.
 
Σκανδιναβική αγορά και Κεντρική Ευρώπη

Τα δεδομένα όσον αφορά τη σκανδιναβική αγορά και τις αφίξεις από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, αναφέρει ο ΣΤΕΚ, εξακολουθούν να είναι δύσκολα λόγω των απαγορεύσεων στα ταξίδια αλλά και των διαδικασιών που απαιτούνται κατά την επιστροφή των πολιτών στις χώρες μόνιμης διαμονής τους. 
 
Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι  τα κρούσματα που εντοπίζονται στα αεροδρόμια είναι ελάχιστα, περίπου 4 θετικά ανά 5.000 τεστ. Παραμένει όμως σημαντική πρόκληση η μείωση των κρουσμάτων στην κοινότητα ο αριθμός των οποίων εξακολουθεί να είναι ανησυχητικά υψηλός.

 
Ο δρόμος επιστροφής στην ομαλότητα είναι ακόμα μακρύς και ο ΣΤΕΚ θεωρεί πως χρειάζεται ομαδική προσπάθεια και γρήγορα αντανακλαστικά ώστε σταδιακά να επανέλθει η ομαλότητα τόσο στον τουριστικό τομέα όσο και γενικότερα.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button