Οικονομία

Μιχάλης Μιχαήλ: Χρειάζεται στοχευμένο πλάνο δράσης

Οι αριθμοί υποχώρησης του ΑΕΠ το 2020 εξαιτίας της πανδημίας που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία προκαλούν τρόμο για το τι πρόκειται να επακολουθήσει αφού πίσω από τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, μονογονιοί, ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ηλικιωμένοι κλπ.

Είμαι σίγουρος ότι από αυτό το 1,28 δις που έκανε φτερά από την οικονομία μας ένα σοβαρό ποσό θα μπορούσε να διασωθεί για το καλό όλων μας εάν η Κυβέρνηση διαχειριζόταν με ψυχραιμία και στοχευμένα μέτρα την όλη κατάσταση.

Το πρώτο λάθος που έγινε πάει ένα χρόνο πίσω όταν τέτοια εποχή ο Υπουργός Υγείας ερωτηθείς εάν θα πρέπει να ακυρωθεί το Καρναβάλι της Λεμεσού (την ώρα που η Ελλάδα και η Ιταλία είχαν ακυρώσει ανάλογες εκδηλώσεις λόγω πανδημίας) δήλωνε ότι: «Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας…και να μην πανικοβάλουμε τον κόσμο». Ταυτόχρονα δήλωνε ότι είναι μια «απλή γρίπη δεν χρειάζεται πανικός».

Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις βρεθήκαμε σε καθεστώς ολικού lockdown για 40 ημέρες. Και ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιούσαν για δεύτερο κύμα της πανδημίας το χειμώνα, εμείς, όπως φάνηκε στη συνέχεια, δεν είμασταν κατάλληλα προετοιμασμένοι. Καθώς λοιπόν τα κρούσματα αυξάνονταν η Κυβέρνηση με μέτρα «πυροσβεστικά» προσπάθησε να διαχειριστεί το λεγόμενο δεύτερο κύμα. Εν τω μεταξύ σε όλο αυτό το συνονθύλευμα αψυχολόγητων διαταγμάτων, ανοιγόκλειναν επιχειρήσεις, με την οικονομία να βαδίζει στο χείλος του γκρεμού.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Εργασίας, με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην καταβολή των βοηθημάτων και παράλογες ενέργειες που πολλές φορές οδηγούσαν και στην μη καταβολή τους, οδήγησε την κοινωνία στην απόγνωση και στα κοινωνικά παντοπωλεία.

Ναι, ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση το παραδέχομαι. Σε τέτοιες όμως κρίσεις χρειάζεται εγρήγορση και στοχευμένο πλάνο δράσης. Τώρα βρισκόμαστε προ των πυλών ενός τρίτου κύματος.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν προχωρά ως θα έπρεπε αφού έχουμε εγκλωβιστεί στις επιλογές των εμβολίων που μας δόθηκαν από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Εν τω μεταξύ ολόκληρη η κοινωνία υποφέρει…τα κρούσματα και πάλι αυξάνονται. Μάλιστα σε χθεσινές δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας φαίνεται ότι κάνει δεύτερες σκέψεις για μέτρα χαλάρωσης.

Πού βαδίζουμε;

Εάν συνεχίσουμε σε αυτό το μοντέλο σύντομα η χώρα μας θα βρεθεί προ ενός νέου μνημονίου την ώρα που το παλιό στο οποίο μας έβαλε η διακυβέρνηση της αριστεράς θα αρχίσουμε να το πληρώνουμε το 2025!

Ακούει κανείς;

Μιχάλης Μιχαήλ δημοτικός σύμβουλος Πάφου , υποψήφιος βουλευτής

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button