Επικαιρότητα

Κεραυνοί Νουρη κατά ομάδας πρωτοβουλίας Γεροσκήπου

Το Υπουργείο Εσωτερικών χαιρετίζει τη συνεργασία του Δήμου Γεροσκήπου με τον Δήμο Πάφου και την ανάληψη εκτέλεσης κοινών έργων υποδομής δημοσίων συγκοινωνιών και δημόσιας υγιεινής δαπάνης 7,6 εκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνουν σύγχρονους σταθμούς λεωφορείων, σταθμούς μετεπιβίβασης, τοποθέτηση 196 έξυπνες στάσεις λεωφορείων αλλά και 30 σύγχρονους χώρους υγιεινής.

Σε ανακοίνωση τονίζεται ότι είναι με αυτά τα έργα και αυτές τις συνέργειες που προάγεται το καλώς νοούμενο συμφέρον των δημοτών με την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών στο χαμηλότερο δυνατό κόστος. Αυτή την προσπάθεια η κυβέρνηση αλλά και το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων , συνεχίζει η ανακοίνωση, προκρίνουν στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης και όχι τις ακραίες τοποθετήσεις όπως την ανακοίνωση της Ομάδας Πρωτοβουλίας Γεροσκήπου που εκφράζεται με λανθασμένες, παραπλανητικές και ασαφείς τοποθετήσεις.

Η αναφορά σε αντιδημοκρατικό σχεδιασμό συνένωσης Δήμων, σε δήθεν παραβίαση των προνοιών του Περί Δήμων Νόμου εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά πολύ περισσότερο σε μη συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή χάρτα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δείχνει απλά έκφραση εμπάθειας και εμμονής σε κατεστημένα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου εσωτερικών.

Η δε επίκληση , τονίζεται, «στέρησης από το Υπουργείο Εσωτερικών του δικαιώματος της Βουλής να ασκήσει το συνταγματικό της δικαίωμα επί των Νομοσχεδίων» δείχνει απλά είτε άγνοια των προνοιών του Συντάγματος και της Νομοθεσίας, είτε ηθελημένη παραποίηση για δημιουργία εντυπώσεων.

Η κυβέρνηση δεν διαλύει κανένα Δήμο, σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου εσωτερικών. Η κυβέρνηση κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, η οποία υποστηρίζεται από τεχνοκρατική μελέτη. Ιδιαίτερα για τον Δήμο Γεροσκήπου τα ευρήματα της μελέτης τα οποία στηρίζονται στους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς, σε στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας αλλά και σε αριθμητικά δεδομένα του Δήμου καταδεικνύουν ότι ο Δήμος Γεροσκήπου είναι σήμερα ο 5ος ακριβότερος αστικός Δήμος της Κύπρου.

Ο δημότης της Γεροσκήπου για τις υπηρεσίες που του προσφέρονται σήμερα επιβαρύνεται ετησίως με 459 ευρώ ενώ στο ενδεχόμενο συνένωσης με τον Δήμο Πάφου η επιβάρυνση για τις ίδιες ή και ποιοτικότερες υπηρεσίες θα μειωθεί κατά 57% στα 192 ευρώ. Για την κυβέρνηση, καταλήγει η ανακοίνωση,  η μείωση του αριθμού των Δήμων ποτέ δεν ήταν αυτοσκοπός. Είναι όμως το απαραίτητο μέσο και το όχημα μετάβασης στην εποχή του εκσυγχρονισμού και της μετάβασης σε νέες οντότητες, οικονομικά βιώσιμες και  διοικητικά αυτοτελείς.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button