Περιβάλλον

Και άλλες φωλιές για ανθωποπούλια

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που πραγματοποιεί το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ) για προώθηση της βιολογικής καταπολέμησης των τρωκτικών και τη μείωση της χρήσης χημικών σκευασμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση τους, πραγματοποιήθηκε στο Κοινοτικό Συμβούλιο Παλώδιας ενημερωτική συνάντηση με Κοινοτάρχες ή εκπροσώπους των κοινοτικών συμβουλίων της Επαρχίας Λεμεσού, των οποίων οι κοινότητες αντιμετωπίζουν προβλήματα από την καταστροφή των χαρουποκαλλιεργειών από τρωκτικά. 

Κατά τη συνάντηση έγιναν παρουσιάσεις από λειτουργούς του ΥΓΑΑΠ για εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης των τρωκτικών με σκοπό την μείωση της χρήσης τρωκτικοκτόνων στην ύπαιθρο. 

Οι κοινοτάρχες, στην παρουσία και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Κλέλιας Βασιλείου αλλά και εκπροσώπων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πρόγραμμα βιολογικής διαχείρισης τρωκτικών μέσω του ανθρωποπουλιού καθώς και εναλλακτικών τρόπων καταπολέμησης, να δουν παραδείγματα εφαρμογής και να συζητήσουν τρόπους εφαρμογής τους στις κοινότητες τους αφού η καταπολέμηση τρωκτικών με χημικά σκευάσματα είναι ζημιογόνα για το περιβάλλον, και κατ’ επέκταση για την υγεία του ανθρώπου, αλλά και οικονομικά ασύμφορη. 

Το ΥΓΑΑΠ έχει παραχωρήσει ένα μεγάλο αριθμό από τεχνητές φωλιές σε κοινότητες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και θα προχωρήσει στην παροχή τεχνογνωσίας για την τοποθέτηση τους.  

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του «Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης των τρωκτικών με την χρήση του ανθρωποπουλιού», το οποίο ετοιμάστηκε με οδηγίες του ΥΓΑΑΠ σε μια προσπάθεια προώθησης της βιολογικής καταπολέμησης των τρωκτικών, θα ενισχυθεί η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών ανθρωποπουλιού σε παγκύπρια βάση. Μέχρι τώρα, το Τμήμα Γεωργίας, το Τμήμα Δασών, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, η Κυνηγετική Ομοσπονδία και άλλα οργανωμένα σύνολα έχουν τοποθετήσει ένα μεγάλο αριθμό  τεχνητών φωλιών σε όλες τις επαρχίες, εκ των οποίων ένα ικανοποιητικό ποσοστό έχει εποικιστεί από ανθρωποπούλια. 

 

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αποσκοπεί κυρίως στην χαρτογράφηση των φωλιών που έχουν ήδη τοποθετηθεί αλλά και αυτών που προγραμματίζεται να τοποθετηθούν, στη μελέτη της βιολογίας του ανθρωποπουλιού, καθώς και στην ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για τη σημασία της βιολογικής καταπολέμησης και της ανάγκης μείωσης των χημικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται πολλές φορές ανεξέλεγκτα. 

 

Το ανθρωποπούλι αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο των αγροτών για την καταπολέμηση των τρωκτικών στην ύπαιθρο, αφού τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με τρωκτικά (ποντίκια και αρουραίους).Το κάθε ανθρωποπούλικαταναλώνει 4-6 τρωκτικά κάθε βράδυ ενώ μια οικογένεια ανθρωποπουλιών καταναλώνει μέχρι 6000 τρωκτικά τον χρόνο. 

 

Η χρήση τρωκτικοκτόνων και άλλων δηλητηρίων στην ύπαιθρο αποτελεί σοβαρή απειλή για τη βιοποικιλότητα και την άγρια ζωή, αφού πολλά ζώα πεθαίνουν από δευτερεύουσες δηλητηριάσεις, δηλαδή, αφού τραφούν με ζώα που έχουν δηλητηριαστεί. 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button