Οικονομία

Η Γ ε ρ μ α ν ι κ ή Ε υ ρ ώ π η σ ε α δ ι έ ξ ο δ ο

Η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης. Καλύπτει πάνω από το 40% των αναγκών της, ενώ ακολουθούν η Νορβηγία και η Αλγερία. Η Ευρώπη, λόγω Ουκρανίας, σε πορεία απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, καταφεύγει στην εισαγωγή πανάκριβου αμερικανικού φυσικού αερίου, σε πολύ περιορισμένες όμως ποσότητες, που σε καμιά περίπτωση δεν ικανοποιούν τις ανάγκες της. Η Ρωσία είναι επίσης ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Κίνας, σε τιμές, όπως και στην Ευρώπη, τουλάχιστο έξι φορές χαμηλότερες από το αμερικανικό φυσικό αέριο.

Το Κατάρ, από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φυσικού αερίου στον κόσμο, δηλώνει ότι καμιά χώρα παραγωγός δεν δύναται να αντικαταστήσει την ποσότητα του ρωσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Επιπλέον, καμιά πετρελαιοπαραγωγός χώρα ή χώρα παραγωγής φυσικού αερίου δεν είναι διατεθειμένη να επιβάλει κυρώσεις στους ενεργειακούς τομείς της Ρωσίας. Η Αλγερία, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, αρνείται να καλύψει τις απώλειες της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Είναι για να απορεί κάποιος με την υποκριτική στάση της Γερμανίας, στο προσκήνιο να υπακούει στα κελεύσματα των Αγγλοαμερικάνων και στο παρασκήνιο να συνεργάζεται με τη Ρωσία, από την οποία εξαρτάται ενεργειακά και όχι μόνο! Η προθυμία της, να αντικαταστήσει το ρωσικό με το πανάκριβο αμερικανικό φυσικό αέριο, δεν πείθει, αφού αφενός δεν καλύπτονται ποσοτικά οι ανάγκες της και αφετέρου το πολύ ψηλό κόστος θα είχε αρνητικότατες επιπτώσεις στο βιοτικό της επίπεδο, ειδικότερα στη βιομηχανική της παραγωγή.

Ο έντονος ανταγωνισμός Κίνας-Γερμανίας στις εξαγωγές τεχνολογικών προϊόντων αναδεικνύει σήμερα την Κίνα ως νικητή. Και αν πριν 30 χρόνια η Γερμανία υπερείχε στην ποιότητα, σήμερα υπάρχει τουλάχιστο εξίσωση, ακόμη και στα εξελιγμένα προϊόντα. Όσον αφορά τις εξαγωγές στην ΕΕ, η Κίνα πέρασε ήδη μπροστά! Προκύπτουν αβίαστα τα ερωτήματα: με ακριβότερο το κόστος ενέργειας στη Γερμανία, τουλάχιστο κατά έξι φορές παρά στην Κίνα, αλλά και ενδεχόμενη ανεπάρκεια ενέργειας, πώς θα μπορούν πλέον τα γερμανικά προϊόντα να είναι ανταγωνιστικά των κινεζικών; Διακατέχεται τελικά από αυτοκαταστροφικές τάσεις η γερμανική ηγεσία;

Ενδεικτική ήταν η στάση των Γερμανών, σύμφωνα με δηλώσεις του Ουκρανού πρέσβη στο Βερολίνο κ. Μέλνικ, λίγες μέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: «Ο γερμανός υπουργός οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε συνάντησή μας έχυνε κροκοδείλια δάκρυα, ενώ στο ξεχωριστό υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Λίντνερ ενδιαφερόταν περισσότερο για τους ισολογισμούς παρά για τα δεινά των Ουκρανών». Συνάμα η Γερμανία έψαχνε να βρει τρόπους και διαδικασίες να συνεργαστεί με την επόμενη φιλορωσική κυβέρνηση της Ουκρανίας, αφού πίστευε ότι η Ουκρανία «ήταν υπόθεση ωρών» να καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Παράλληλα ο κ. Μέλνικ χαρακτήρισε την πολιτική του καγκελάριου κ. Σόλτς ως «μαχαίρι στην πλάτη της Ουκρανίας».

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν προς μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη, μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Ανεπάρκεια σε ενέργεια, επισιτιστική κρίση αλλά και η αλλοπρόσαλλη γερμανική πολιτική απειλούν πλέον άμεσα τη γηραιά ήπειρο. Σύμφωνα με έγκυρους διεθνείς αναλυτές, η Ευρώπη θα αποτελέσει τον μεγάλο χαμένο του πολέμου. Ως εκ τούτου δεν θα ήταν έκπληξη, αν η πολύ δύσκολη περίοδος στην οποία εισέρχεται η ρυμουλκούμενη από τη Γερμανία Ευρώπη, οδηγήσει σε φυγόκεντρες τάσεις και τελικά σε διάλυση του οικοδομήματος που λέγεται  «Ευρωπαϊκή Ένωση»!

Αντώνης Τρακκίδης, Διορισμένος Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button