Πάφος

Επιτακτική ανάγκη η ετοιμασία Μελέτης Αναζωογόνησης της Κυπριακής Υπαίθρου

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμη μια φορά για το υψίστης σημασίας θέμα που αφορά την εγκατάλειψη και τον μαρασμό της υπαίθρου όλων ανεξαιρέτως των Επαρχιών.

Εν’ όψη της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης του Τουρισμού αλλά και των κατά καιρούς κυβερνητικών εξαγγελιών, η ΕΤΑΠ Πάφου ζητά χωρίς αναβολές να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα, η εγκατάλειψη και ο μαρασμός της Κυπριακής Υπαίθρου μέσα από μια συγκροτημένη πολιτική.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια είναι φανερό ότι δεν έχουμε επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Έχει αποδειχθεί ότι μεμονωμένες ενέργειες όπως η δημιουργία μονοπατιών της φύσης, ποδηλατοδρόμων, γραμμικών πάρκων, ο εξωραϊσμός των πυρήνων των χωριών κ.α, δεν είναι αρκετά.

Για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αντιμετώπισης της αστυφιλίας και επιστροφής νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο, βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των όσων αναφέρονται πιο πάνω, χρειάζεται να δημιουργηθούν νέες και να αναβαθμιστούν βασικές υφιστάμενες υποδομές (σύγχρονο οδικό δίκτυο και συγκοινωνίες, εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία, υπηρεσίες κλπ ), να παραχωρηθούν γενναιόδωρα κίνητρα για επαγγελματική αποκατάσταση, να ενθαρρυνθούν και να στηριχτούν οι επενδύσεις στην ύπαιθρο, να δοθούν κίνητρα για στέγαση και παραμονή στα χωριά, να γίνουν άμεσα βραχυπρόθεσμες αποτελεσματικές παρεμβάσεις οι οποίες θα προσδώσουν προοπτική για δημιουργία συνθηκών κανονικής διαβίωσης και παράλληλα να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Ως ΕΤΑΠ Πάφου αλλά και οι υπόλοιπες Εταιρείες Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής με τις οποίες έχει συζητηθεί το θέμα, επιθυμούν διακαώς την ανάληψη πρωτοβουλίας από μέρους της Κυβέρνησης για να επιτευχθεί τα επόμενα χρόνια η πολυπόθητη ανάπτυξη και αναζωογόνηση της υπαίθρου.

Επιπρόσθετα επισημάνουμε ότι η πρωτοβουλία του επιτρόπου ορεινών περιοχών είναι αξιέπαινη. Όμως οι μελέτες που εκπονεί δεν προσεγγίζουν τα θέματα της Υπαίθρου όλων των περιοχών μέσα από την πρώτη και την δεύτερη φάση που έχουν ως ορίζοντα το 2030.

Πιστεύουμε ότι με τις επί μέρους μελέτες οι οποίες στην πλειονότητα τους είναι μικρής κλίμακας, περιορίζονται οι δυνατότητες συνολικής αντιμετώπισης των προβλημάτων και της αναμόρφωσης της υπαίθρου, γι΄ αυτό υποστηρίζουμε την διενέργεια μελέτης που θα καλύψει όλη την ύπαιθρο εξαιρουμένων των περιοχών που εμπίπτουν στους όρους εντολής του Επίτροπου Ορεινών Περιοχών.

Υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη για μια μελέτη αναζωογόνησης της Κυπριακής Υπαίθρου πριν να είναι πολύ αργά και μη ανατρέψιμα τα αποτελέσματα της εγκατάλειψης και του πλήρους μαρασμού.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button