Πάφος

Εμείς συντηρούμε, οι Τούρκοι χαλούν

Οι εργασίες συντήρησης σε δύο μνημεία που αναδεικνύουν το πολυπολιτισμικό παρελθόν της Πάφου, το χαμάμ της Πάφου και ο μιναρές του τζαμιού Κεμπίρ – Αγίας Σοφίας στο Μούτταλο, ολοκληρώθηκαν από την δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτισμική Κληρονομιά και τα έργα παραδίδονται κατά τη διάρκεια τελετής το Σάββατο, 22 Ιουνίου.

Οι αρχαιολόγοι και οι εμπειρογνώμονες του Τμήματος Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), συνέβαλαν στη συντήρηση των δύο αυτών πολύ σημαντικών μνημείων, με τη χρηματοδότηση της ΕΕ, ανέφερε ο Ε/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής Τάκης Χατζηδημητρίου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, εξήγησε ότι υπήρξε ειδική συμφωνία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το οποίο διεκπεραίωσε τη συντήρηση του έργου, σε συμφωνία με την Τεχνική Επιτροπή και το UNDP.

«Είναι δύο μνημεία της κοινής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του παρελθόντος και του μέλλοντος μας», είπε ο κ. Χατζηδημητρίου. Αναφερόμενος στο χαμάμ, είπε αποτελεί σήμερα ένα στολίδι για την Πάφο, εμπλουτίζοντας τη φυσιογνωμία της πόλης. Προηγήθηκαν στον χώρο ανασκαφές σε τρεις φάσεις, από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι τον Ιανουάριο του 2017, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου συνέβαλαν στην ανακάλυψη στοιχείων που δίνουν περισσότερες πληροφορίες για το ίδιο το μνημείο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τεχνικής Επιτροπής, η περίοδος που χτίστηκε το χαμάμ δεν έχει εξακριβωθεί, αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν ωστόσο ότι τα λουτρά χρησιμοποιούνταν κατά τη μεσαιωνική περίοδο. Παρέμειναν σε λειτουργία μέχρι και το 1896, ενώ το σημερινό οικοδόμημα είναι αποτέλεσμα σειράς επισκευών, ανακαινίσεων και ανακατασκευών ανά τους αιώνες.

Για τη συντήρηση του μιναρέ του τζαμιού Κεμπίρ – Αγίας Σοφίας ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι είναι ένα ακόμη μνημείο που διασυνδέει την ιστορία και τον πολιτισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στο πλαίσιο της πολυπολιτισμικής Πάφου και της πολυπολιτισμικής Κύπρου.

Πρόκειται, συνέχισε, για τη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας, η οποία μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί, ενώ δίπλα υπάρχει και νεκροταφείο. Μάλιστα, είπε ότι η Τεχνική Επιτροπή σχεδιάζει να προχωρήσει και στη συντήρηση του νεκροταφείου, στο οποίο υπάρχουν θαμμένοι από την τραγωδία του 1974.

Ο μιναρές χτυπήθηκε το 1894 από κεραυνό, με συνέπεια να κατεδαφιστεί και να ανοικοδομηθεί εκ νέου το 1900. Επιπρόσθετες επιδιορθώσεις κρίθηκαν απαραίτητες μετά τον σεισμό του 1953, ενώ ακολούθησαν και νέες εργασίες συντήρησης την περίοδο 2009-2013.

Τα δύο μνημεία είναι επισκέψιμα και σύμφωνα με τον Ε/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής, ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον Τουρκοκυπρίων με καταγωγή από την Πάφο για συμμετοχή στην τελετή παράδοσης.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button