Επικαιρότητα

Διέλυσαν το Άγιος Σπυρίδωνας

Η μηχανότρατα ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ που είχε μεταφερθεί στο χερσαίο χώρο του λιμανιού του Λατσιου ξηλώθηκε.

Το ξύλινο σκαρί του σκάφους είχε αρχίσει να διαλύεται λόγο του χρόνου και δεν μπορούσε να ποντισθεί για την δημιουργία τεχνητού υφάλου ως ήταν η αρχική σκέψη.

Την δύσκολη εργασία ανέλαβε και έφερε εις πέραν με επιτυχία το Εργαστήριο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών  της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας, του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κύπρου και ειδικούς εμπειρογνώμονες από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Έγινε  λεπτομερή αποτύπωση και καταγραφή της ξύλινης μηχανότρατας με σκοπό την λεπτομερή τεκμηρίωση πριν την οριστική καταστροφή της.
Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ήταν  ένα από τα τελευταία παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη της Κύπρου και βρίσκεται εδώ 15 χρόνια εκτός νερού, στο Λατσί, δίπλα στη μαρίνα του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς. Κατασκευάστηκε στην Κρήτη το 1950 και ανήκει στον τύπο του Καραβόσκαρου (τύπος σκάφους με χαρακτηριστική ελλειψοειδή πρύμνη).

Στην Κύπρο ήρθε το 1954 και αλίευε στις ακτές του νησιού και της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι το 2004 όπου και αποσύρθηκε βάση ευρωπαϊκού προγράμματος ελάφρυνσης της αλιευτικής πίεσης.

Λίγα τέτοια καΐκια σώζονται στο Αιγαίο σήμερα και ακόμη λιγότερα πάνω από 20μ. Εντούτοις, το μνημείο αυτό της νεώτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, βρίσκεται εδώ και 15 χρόνια εκτεθειμένο στην παραλία Λατσιού, απροστάτευτο χωρίς καμία συντήρηση, με αποτέλεσμα την σταδιακή αποσύνθεσή του.

Το υψηλό κόστος της συντήρησης του σκάφους και η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται οδήγησαν το Δημοτικό Συμβούλιο Πόλεως Χρυσοχούς να αποφασίσει την οριστική καταστροφή του.

Με το πρόγραμμα επιχειρήθηκε  για πρώτη φορά στην ανατολική Μεσόγειο η σταδιακή και ελεγχόμενη διάλυση ενός σκάφους ταυτόχρονα με τη λεπτομερή αποτύπωσή του.

Ο άμεσος στόχος ήταν  να διασωθεί ψηφιακά και με κάθε δυνατή λεπτομέρεια η μορφή του μνημείου.  Επιλεγμένα χαρακτηριστικά τμήματά του σκάφους θα διατηρηθούν στους χώρους του ΕΡΕΝΑΕ προς μελέτη, ενώ γίνεται προσπάθεια να διατεθούν τα υπόλοιπα για την κατασκευή έργων τέχνης ή άλλων χρηστικών αντικειμένων.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button