Επικαιρότητα

Δεν βρίσκουν λύση για δρόμο Στατού- Αγίου Φωτίου

Το τμήμα δημοσίων έργων υψώνει στην ουσία τα χέρια σε ότι αφορά το μεγάλο πρόβλημα που παρατηρείται με τον δρόμο Πενταλιάς- Στατου- Αγίου Φωτίου.

Ο αρμόδιος υπουργός κλήθηκε από τον βουλευτή της ΕΔΕΚ Πάφου Ηλία Μυριανθους να τοποθετηθεί στο ζήτημα των κατολισθήσεων  και υποχωρήσεων  του οδοστρώματος σε δημόσιους δρόμους της περιοχής. Ο Ηλίας Μυριανθους τόνιζε την ανάγκη  διεξαγωγή μιας ολοκληρωμένης μελέτης, η οποία θα μπορεί να λύσει οριστικά το πρόβλημα της καταστροφής του οδικού δικτύου λόγω της αστάθειας του εδάφους.

Στην απάντηση του ο κ.Καρουσος σημειώνει ότι ο  δρόμος Αγίας Βαρβάρας-Παναγιάς  ο οποίος συνδέει την Κοινότητα Στατού-Αγίου Φωτίου με την υπόλοιπη Πάφο διέρχεται μέσα από περιοχές με πολύ σοβαρά γεωτεχνικά προβλήματα και πιο συγκεκριμένα επί παλαιοκατολισθήσεων που ήταν πρακτικά αδύνατο να αποφευχθούν όταν έγινε η χάραξη του αφού ολόκληρη η περιοχή χαρακτηρίζεται από αυτού του είδους τα προβλήματα.

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων, συνεχίζει,  έχει ήδη σχεδιάσει τη λήψη μέτρων για περιορισμό των προβλημάτων υποχωρήσεων σε τμήματα του δρόμου, κυρίως μέσω της διαχείρισης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων που είναι ο κρίσιμος παράγοντας που προκαλεί την ενεργοποίηση των μετακινήσεων.

Παράλληλα, το εν λόγω Τμήμα εξετάζει και άλλα μέτρα που μπορούν να μειώσουν τα προβλήματα των μετακινήσεων στα πλαίσια ενός πιο ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

Δεδομένων των σοβαρών γεωλογικών προβλημάτων κατολισθήσεων ολόκληρης της περιοχής τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την ανάγκη μετεγκατάστασης ολόκληρων κοινοτήτων σε νέες θέσεις στο παρελθόν, καταλήγει ο Γιάννης Καρουσος,  είναι πρακτικά αδύνατον να απαλειφθούν εντελώς τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της περιοχής.

Σημειώνει  τέλος ότι, οποιεσδήποτε επεμβάσεις σε ιδιωτικές περιουσίες στην ευρύτερη περιοχή του οδικού δικτύου οι οποίες δεν υπόκεινται στον έλεγχο του Τμήματος Δημοσίων Έργων, αλλάζουν το καθεστώς απορροής των επιφανειακών ή υπόγειων υδάτων και διαταράσσουν την εύθραυστη ισορροπία στην οποία βρίσκεται η περιοχή και ως εκ τούτου γίνεται προσπάθεια ώστε τέτοιες επεμβάσεις να προλαμβάνονται, σε συνεργασία με τις κοινότητες της περιοχής.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button