Επικαιρότητα

Αποκλιμάκωση στο Αιγαίο

Λήξη συναγερμού ή ακόμα ένας τεχνικός ελιγμός της Άγκυρας; Όπως και να έχει, σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλά ιστάμενους Έλληνες αξιωματούχους, η Τουρκία μοιάζει να προχωρεί σε αποκλιμάκωση της έντασης που η ίδια προκάλεσε την Τρίτη, με την προκλητική NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή του Καστελόριζου, αλλά και τις αερομαχίες και την έξοδο του στόλου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Έλληνες αξιωματούχους, τα περισσότερα τουρκικά πλοία αποσύρθηκαν και πάλι στο ναύσταθμο του Ακσάζ, και μόνο τέσσερα ή πέντε έχουν παραμείνει εκτός. Επίσης, σημειώνεται ότι το Oruc Reis παραμένει δεμένο στην Αττάλεια και δεν φαίνεται ότι ετοιμάζεται να βγει για σεισμικές έρευνες.

Φυσικά, η Αθήνα παρακολουθεί με πολλή προσοχή τις τουρκικές αυτές κινήσεις και παραμένει σε εγρήγορση για νέες διπλωματικές ενέργειες, αν η Άγκυρα αποφασίσει να ανανεώσει τις προκλήσεις και τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της.

Τι κρύβεται όμως από πίσω; Οι Τούρκοι ήθελαν να μετρήσουν τις ελληνικές αντιδράσεις, ή παίζεται ένα περίεργο παρασκήνιο;

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σε εκτενή ανάλυσή της, υποστηρίζει ότι η συνάντηση του Βερολίνου μεταξύ του εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν και της διπλωματικής συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ελένης Σουρανή, ήταν προσυμφωνημένη μυστική διπλωματία που την «κάρφωσε» ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Το Βερολίνο έμαθε πρόσφατα πόσο άχαρος μπορεί να είναι ο ρόλος του διαμεσολαβητή», γράφει η γερμανική εφημερίδα. «Έπειτα από γερμανική πρωτοβουλία συναντήθηκαν στο Βερολίνο δυο υψηλόβαθμοι απεσταλμένοι από Ελλάδα και Τουρκία με τον Γιαν Χέκερ, τον σύμβουλο της καγκελαρίου Μέρκελ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Οι συνομιλίες ήταν εμπιστευτικές και συμφωνήθηκε η συνάντηση να παραμείνει μυστική. Παρά ταύτα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου αποκάλυψε την επομένη τα της συνάντησης.

Ελληνικοί κυβερνητικοί κύκλοι αξιολογούν την αδιακρισία αυτή ως προσπάθεια της Τουρκίας να τορπιλίσει τη διαδικασία προσέγγισης πριν καν ξεκινήσει», γράφει η εφημερίδα.

Πηγή: Πενταπόσταγμα

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button