Πάφος

Αναδρομικό τέλος ΣΑΠΑ για Γεροσκηπιανούς

Μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δημότης Γεροσκήπου καλείται να πληρώσει τέλη χρήσης ΣΑΠΑ για την διετία 2016 και 2017.

Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα στην ολομέλεια, αναγκάζοντας τον δήμο να εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις για την τροπή του θέματος, και στην τελευταία συνεδρία του Δ.Σ με οριακή πλειοψηφία αποφασίστηκε πως ο δήμος θα εισπράξει τόσο από νοικοκυριά όσο και από επιχειρήσεις την αναδρομική χρέωση του τέλους χρήσης ΣΑΠΑ για την διετία.

Με βάση τις νομικές γνωματεύσεις δεν είναι θεμιτό ο δήμος να γίνει αναδρομικός εισπράκτορας του ΣΑΠΑ αφού η ευθύνη για την μη είσπραξη των τελών χρήσης για την διετία 2016 και 2017 βαραίνουν πλήρως τον ίδιο τον οργανισμό αποχετεύσεων.

Η δικής μας θέση- και άλλων συναδέλφων – που δυστυχώς καταψηφίστηκε, ήταν όπως ο ΣΑΠΑ αναλάβει τις ευθύνες του εισπράττοντας ο ίδιος αυτά που του χρωστούν. Πιστεύουμε ότι αυτή η απόφαση του Δ.Σ θα επιφέρει πολλές επιπλοκές στο λογιστήριο και στα ταμεία του Δήμου, αφού οποιαδήποτε προβλήματα στην διαδικασία πληρωμών θα καλείτε να τα επώμιστεί ο δήμος και οι υπηρεσίες του. Πολύ πιθανόν να προκύψουν και νομικά ζητήματα που θα εμπλέξουν τον δήμο Γεροσκήπου σε χειρότερες περιπέτειες.

Με βάση τις σημερινές συνθήκες που βιώνουμε κατανοούμε ότι όλοι οι τοπικοί οργανισμοί οφείλουν να είναι συνεργάτες, αλλά παράλληλα ο κάθε οργανισμός θα πρέπει να χειρίζεται τις εσωτερικές του υποθέσεις μόνος του, και όχι να βασίζετε σε ξένες πλάτες, γι΄αυτό και ο ΣΑΠΑ πρέπει να πάψει να χρησιμοποιεί την τοπική αυτοδιοίκηση ως μοχλό πίεσης, απειλώντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με αποκοπή νερού με σκοπό την είσπραξη των τελών του. Θεωρούμε ότι κάθε υπηρεσία που προσφέρετε στον πολίτη είναι ανεξάρτητη και όχι αλληλένδετη, γι’ αυτό και ο ΣΑΠΑ θα ήταν ορθότερο να αναλάβει μόνος του τις είσπραξεις των τελών του.

Tονίζουμε ότι θα είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε αποκοπή νερού είτε σε νοικοκυριό είτε σε επιχείρηση διότι δεν έχει καταβληθεί το τέλος χρήσης του ΣΑΠΑ. Ο Δήμος Γεροσκήπου δεν πρέπει να παίζει τον ρόλο του αστυνομικού αλλά του ρυθμιστή με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων του πολίτη, ενάντια σε εντάσεις και παλινωδίες.

Βαλεντίνος Γ. Φακοντής

Δημοτικός Σύμβουλος ΑΚΕΛ Γεροσκήπου

Πολιτικός Μηχανικός

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button