Περιβάλλον

Έκδοση για τον μαύρο χρυσό της Κύπρου

Tην κυκλοφορία της έκδοσης «Της Χαρουπιάς μελώματα», στην οποία περιλαμβάνονται στοιχεία για την ιστορία του «Μαύρου Χρυσού» της Κύπρου, σχετικά αξιοθέατα και παραδοσιακές συνταγές με χαρουπόμελο, ανακοίνωσε το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής αναφέρει πως η έκδοση αποτελεί μια μοντέρνα παρουσίαση ενός αγαπημένου παραδοσιακού προϊόντος , το οποίο εδώ και αιώνες αποτελεί μέρος της διατροφής των Κυπρίων, ενώ περιλαμβάνει ό,τι θα ήθελε να μάθει ο αναγνώστης για αυτό το προϊόν, σε σχέση με την Κύπρο. 

Συγκεκριμένα, σε συντομία σκιαγραφείται  σε εκλαϊκευμένη μορφή η ιστορική διαδρομή του χαρουπιού στην Κύπρο, παρουσιάζονται οι γνωστές και άγνωστες παραδοσιακές συνταγές με βάση το χαρουπόμελο, οι οποίες συνοδεύονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τέλος αναφέρονται αξιοθέατα, που μπορεί να επισκεφθεί κάθε ενδιαφερόμενος.

Σημειώνει πως έναυσμα για τη δημιουργία αυτής της έκδοσης, απετέλεσε πέραν από τη ιδιαίτερη θέση του προϊόντος αυτού στην ιστορία, οικονομία του τόπου, η δημοφιλής θέση που καταλαμβάνει τα τελευταία χρόνια στις διατροφικές συνήθειες του κοινού και της νέας γενιάς. 

Όπως αναφέρει το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής «οι Κύπριοι ανακαλύπτουν ξανά το χαρουπόμελο, το οποίο αποτελεί πλέον απαραίτητο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής, δεδομένου ότι πέραν από γλυκαντική ουσία προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό, καθώς και ευεργετικές επιδράσεις στην αντιμετώπιση  αριθμού ασθενειών, σε ενήλικες και παιδιά».

Αναφέρει, επίσης, ότι το χαρουπόμελο είναι πολύ δημοφιλές προϊόν και στο εξωτερικό, για να προσθέσει ότι αυτό αντικατοπτρίζεται από τις  πολυπληθείς συνταγές, οι οποίες δημιουργούνται τόσο από επαγγελματίες Chef, αλλά και από ερασιτέχνες  μάγειρες και παρουσιάζονται στα διάφορα ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button