Οικονομία

Ώρα να δείτε τον φτωχό κόσμο!

Ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ένας στους έξι κατοίκους βρίσκεται στο όριο της φτώχειας, στην Κύπρο ο μέσος ακαθάριστος μισθός ανέρχεται στις δυόμισι χιλιάδες ευρώ!! Ζήτω η ευρωπαϊκή ευημερούσα Κύπρος θα αναφωνούσε κάποιος!

Για να χαρακτηριστεί κάποιος φτωχός στην Ευρώπη, το εισόδημα του πρέπει να είναι κάτω από το 60% του μέσου όρου. Στην Κύπρο δηλαδή, όποιος έχει εισόδημα μέχρι 1500 ευρώ το μήνα, με ευρωπαϊκούς όρους χαρακτηρίζεται φτωχός.

Σύμφωνα με τα πιο πάνω η πλειοψηφία των νέων στην Κύπρο ζουν στη φτώχεια, αφού το εισόδημα τους είναι κάτω από 1500 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και με την τεράστια πλειοψηφία των συνταξιούχων.

Ακούει κανείς κύριοι ιθύνοντες; Έχετε αντιληφθεί κύριοι με τις ακριβές γραβάτες σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η κυπριακή κοινωνία; Προσέξατε μήπως πόσων Κυπραίων δοκιμάζεται η υπομονή μπροστά στα ταμεία των Σουπερμάρκετ; Περιέπεσε καμιά φορά στην αντίληψή σας πόσοι πελάτες των σουπερμάρκετ επιστρέφουν προϊόντα πίσω στα ράφια αφού κάνοντας τη σούμα για το κόστος κατανοούν πως δεν έχουν για να πληρώσουν; Ξέρετε πόσοι Κυπραίοι κάθονται τα βράδια στο σκοτάδι, φοβούμενοι το κόστος του ηλεκτρισμού για να ανάψουν τη λάμπα; Θα ξέρετε όμως σίγουρα πως το «τσιέκκι» της γιαγιάς, εκτός από την ίδια, το περιμένει και η κόρη για να στείλει κατιτίς και στον γιο της που πήγε για σπουδές, ψάχνοντας για ένα καλύτερο μέλλον. Ξέρετε ακόμη πόσοι νέοι και νέες, πόσοι παππούδες και γιαγιάδες «συντρομάσσουνται» τις νύχτες στο κρεββάτι τους, αναλογιζόμενοι πως δεν βγαίνουν λόγω της ακρίβειας που επικρατεί;

Θα μπορούσα να γεμίσω σελίδες με παραδείγματα φτώχειας, στην Κύπρο, στην Πάφο, στη Γεροσκήπου. Δεν υπάρχει ίχνος υπερβολής σε όσα αναφέρονται πιο πάνω. Επιτέλους κύριοι εκεί στη βουλή των αντιπροσώπων, νομοθετήστε για ένα κοινωνικό κράτος. Πάψετε πλέον να παίζετε με τον απλό, φτωχό κόσμο. Πάψετε επιτέλους να βλέπετε μόνο το δικό σας πουγκί!

Α. Τρακκίδης, Διορισμένος Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου, Κίνηση Σωτηρία της Πάφου.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button