Πάφος

Όσοι βραβεύθηκαν στον μαθητικό διαγωνισμό Λαογραφίας

Ένα λιθαράκι στην διατήρηση και διάδοση της παράδοσης στους νέους αποτελεί η διοργάνωση του 5ου Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού Λαογραφίας , σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λαογραφικού Ομίλου Κτήμα Χριστάκη Παπανικολάου .

Η τελετή βράβευσης των μαθητών/ μαθητριών που διακρίθηκαν κατά τον “5ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Λαογραφίας “ και η τελική γιορτή των παιδιών τμημάτων του Ομίλου πραγματοποιήθηκε χθες  στο Υπαίθριο Θέατρο του  Πολυχώρου Αττικόν.Η εκδήλωση περιλάμβανε απονομή βραβείων και παρουσίαση των έργων και ποιημάτων που βραβεύτηκαν.

Ο πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Κτήμα Χριστάκης Παπανικολάου ανέφερε στο πλαίσιο της εκδήλωσης πως στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 95 μαθητές και μαθήτριες από όλα τα σχολεία της ελεύθερης Κύπρου και του κατεχόμενου σχολείου Ριζοκαρπάσου, αριθμός σχετικά ικανοποιητικός, αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι διεξήχθη σε συνθήκες πρωτόγνωρες και το γεγονός ότι διεξάγοντα ταυτόχρονα πάρα πολλοί διαγωνισμοί στα σχολεία. Η Κριτική Επιτροπή συνέχισε, απαρτίζεται από καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, Επιθεωρήτριες από το Επαρχιακό Γραφείο Μέσης Εκπαίδευσης και μέλη του Ομίλου .

Επεσήμανε επίσης πως στόχοι του Διαγωνισμού είναι η ενεργός εμπλοκή των παιδιών καθηγητών και γονιών στην έρευνα και καταγραφή στοιχείων της παράδοσης μας τα οποία εκτίμησε πως σιγά- σιγά χάνονται. 

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Γιώργος Γιωργής δήλωσε ότι η λαϊκή παράδοση αποτελεί μια μορφή αντίστασης στον αφανισμό. Οι λαοί που δεν δημιουργούν είπε, και δεν συνεχίζουν την παράδοση σβήνουν από τον χάρτη της ιστορίας. Εξέφρασε επίσης την συγκίνηση του για την εκδήλωση, για τα παιδιά του παιδικού τμήματος του Λαογραφικού Ομίλου Κτήμα που παρουσίασαν παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς και ελληνικούς λαϊκούς αλλά και για τα παιδιά που βραβεύτηκαν. 

Εξάλλου ο Επαρχιακός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου Γιώργος Κουτσίδης σε χαιρετισμό του ανέφερε πως όλοι μας μηδενός εξαιρουμένου έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε τις παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμα αλλά κυρίως να συντηρήσουμε την μνήμη του πανάρχαιου πολιτισμού μας και της ιστορίας του τόπου μας.  

O πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος Μιχάλης Μαραθεύτης ανέφερε πως το Πετρίδειο Ίδρυμα έχει αναπτύξει μια πολιτική συνεργασίας με διάφορους πολιτιστικούς φορείς της πόλης μας. Συγκεκριμένα είπε, έχουν αναπτύξει μια συνεργασία με τον Λαογραφικό Όμιλο « Κτήμα» , αλλά και με άλλους φορείς, όπως την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, και την Φιλαρμονική Πάφου. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια συνέχισε, το Πετρίδειο Ίδρυμα στηρίζει και την εκδήλωση της τελετής βράβευσης των μαθητών/ μαθητριών που διακρίθηκαν κατά τον “5ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Λαογραφίας του διοργάνωσε ο Λαογραφικός Όμιλος Κτήμα.  

Απονομές Βραβείων 

Α Θεματική Ενότητα 

Στην Α΄Θεματική Ενότητα στην ποίηση στην Δημοτική Εκπαίδευση Βραβείο Για το έργο “O καλλικάς “ της Ιωάννας Λοίζου ( Δημοτικό Σχολείο Πόλης Χρυσοχούς) 

Στον Γυμνασιακό κύκλο Βραβείο εξασφάλισε για το έργο “ Ο παππούς μου τζιαι το πιθκιάβλιν του “ της Αντριάνας Μάρκου ( Γυμνάσιο Παραλιμνίου) . 

Στον Λυκειακό κύκλο Βραβείο εξασφάλισε το έργο “Ήντα τζαιρούς εφτάσαμεν” της Δαμιανής Κουμενής ( του Παγκυπρίου Λυκείου Λάρνακας). 

Β Θεματική Ενότητα 

Παράδοση – Λαϊκός Πολιτισμός – Λαϊκοί Τεχνίτες 

Δημοτική Εκπαίδευση 

Βραβείο Για το έργο “ Παραγωγή Λαδιού “ της Κρίστιας Νεοφύτου και πλούμισμα κολοτζιών των Ελένης και Κατερίνας Χ”Γεωργίου ( Η Δημοτικό Σχολείο Πάφου Ιορδάνειο) 

Γυμνασιακός Κύκλος 

Βραβείο Για το έργο “ Mια περιδιάβαση στα μονοπάτια της Κυπριακής παράδοσης “ των Δημητρίου Ραφαήλ, Κανέβ Κριστιάν, Δέσποινας Παπακωνσταντίνου , Ηράκλειας Πάρτου, και Στυλιανού Στυλιανού ( Γυμνασίου Αραδίπου). 

Λυκειακός Κύκλος 

Βραβείο : Για το έργο “ o αλευρόμυλος της Γιόλου “ της Άντρεας Κόκκινου ( Λυκείου Κύκκου Λευκωσία) 

Επίσης σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λαογραφικού Ομίλου Κτήμα Χριστάκη Παπανικολάου ακολούθησε η απονομή πλακετών σε χορηγούς του διαγωνισμού και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς και ελληνικούς λαϊκούς από το Παιδικό τμήμα του Λαογραφικού Ομίλου Κτήμα. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΤΡΙΔΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟ

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button