Επικαιρότητα

Ψηφιδωτά από την Πάφο κοσμούν το αεροδρόμιο Λάρνακας

Ένα μοναδικό θέαμα με σκηνές από την ελληνική μυθολογία μπορούν να απολαμβάνουν πλέον οι επιβάτες στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την εγκατάσταση στην κεντρική σκάλα, η οποία συνδέει τα επίπεδα αναχωρήσεων και αφίξεων, ψηφιακών εικόνων από τα γνωστά ψηφιδωτά, που βρίσκονται στην «Οικία του Διόνυσου», στην Κάτω Πάφο.

Οι ψηφιοποιημένες εικόνες και η προετοιμασία της συνολικής ψηφιοποιημένης σύνθεσης του έργου υλοποιήθηκαν στα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας»  του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό  του Ινστιτούτου Κύπρου σε συνεργασία με την Hermes Airport Ltd και το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Η πρώτη σκηνή απεικονίζει την ιστορία αγάπης του Πύραμου και της Θίσβης. Η δεύτερη σκηνή παρουσιάζει τον μύθο του Διόνυσου και του Ικάριου. Η τρίτη σκηνή παρουσιάζει το μύθο του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης με τον θεό Έρωτα ανάμεσά τους. Τέλος, η τέταρτη σκηνή απεικονίζει το παθιασμένο κυνηγητό της Δάφνης από τον Απόλλωνα χτυπημένο απ’ τον έρωτα.

Η ψηφιακή τεκμηρίωση των μωσαϊκών πραγματοποιήθηκε με τη χρήση υψηλής ανάλυσης τεχνικής φωτογραφίας και φωτογραμμετρίας, και μέσω μιας εξιδεικευμένης τεχνικής ανάλυσης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μη στρεβλωμένο ψηφιακό αντίγραφο του ψηφιδωτού δαπέδου. Στη συνέχεια το ψηφιακό δάπεδο χωρίστηκε σε ξεχωριστά τυπωμένα τμήματα. Τα τμήματα διακοσμήθηκαν επίσης με γεωμετρικά σχέδια που ανήκουν σε άλλα ψηφιδωτά έργα από το ίδιο αρχαιολογικό συγκρότημα που βρίσκεται στην Πάφο.

Η ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Κύπρου αποτελείτο από τους ερευνητές Dante Abate, Ανδριάνα Νικολαΐδου, Ροπέρτο Γεωργίου και Μαρίνα Φάκα, υπό την καθοδήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή, Νικόλα Μπακιρτζή.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button