Υγεία

Ψηλά τα ποσοστά παιδικού καρκίνου στην Κύπρο

Μια πρωτοποριακή μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, κατέδειξε ότι η Κύπρος έχει από τα υψηλότερα ποσοστά περιπτώσεων παιδικού καρκίνου με τις λευχαιμίες να είναι οι πιο συχνοί καρκίνοι, δήλωσε ο Δρ. Λοΐζος Λοΐζου Κλινικός Καθηγητής Παιδιατρικής, Παιδιατρική Ογκολογία – Αιματολογία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. 

Ο Δρ. Λοίζου, που υπήρξε για χρόνια υπήρξε διευθυντής της Παιδογκολογικής – Παιδοαιµατολογικής Κλινικής του Νοσοκοµείου Αρχιεπισκόπου Μακάριος Γ’ και πρόεδρος του ιδρύματος «Ελπίδα», σε παρουσίασή του στο 10ο Διεθνές Πολυθεματικό Επιστημονικό Βιοϊατρικό Συνέδριο, που ξεκίνησε την Πέμπτη στη Λευκωσία, είπε επίσης ότι στην Κύπρο δεν εξετάστηκε ποτέ στο παρελθόν η επιδημιολογία του καρκίνου στα παιδιά και τους εφήβους. 

Η κατάσταση, είπε, ήταν άγνωστη και έτσι δημιουργήθηκε το παιδιατρικό ογκολογικό μητρώο της Κύπρου (PORCY) για να μελετηθούν τα ποσοστά περιπτώσεων μεταξύ της ηλικιακής ομάδας 0-19 ετών από το 1988-2017 γιατί «χρειαζόμαστε πληροφορίες για να κατανοήσουμε την αιτιολογία γιατί μόνο αν κατανοήσουμε την αιτιολογία, μπορούμε να κάνουμε καλή πρόληψη». 

Η μελέτη PORCY κατέγραψε 843 περιπτώσεις για αυτή τη χρονική περίοδο, 42 περιπτώσεις ως ο μέσος αριθμός περιπτώσεων ανά έτος και υπογράμμισε την προσοχή στο ASRW (agestandardised rate) ποσοστό τυποποίησης ηλικίας παγκόσμια όπου σημειώθηκαν 203 περιπτώσεις που είναι το τρίτο υψηλότερο στον κόσμο. 

Από όλους τους καρκίνους στην Κύπρο, είπε, το ποσοστό των παιδικών καρκίνων είναι 1,5%, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια. 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button