Πολιτική

Ψήφος διαμαρτυρίας αλλά και διεκδίκησης

Του Βαλεντίνου Φακοντή, υποψήφιου βουλευτή ΑΚΕΛ στην Πάφο

Οι βουλευτικές εκλογές είναι κοντά. Οι πολίτες με την ψήφο τους θα καθορίζουν την σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων για την επόμενη πενταετία. Ειδικά αυτή η αναμέτρηση έχει, κατά τη γνώμη μου, ένα ακόμα χαρακτηριστικό: οι πολίτες καλούνται να αποδοκιμάσουν τις πρακτικές διαφθοράς της κυβέρνησης Αναστασιάδη που μάς έφεραν μπροστά σε ένα απίστευτο διασυρμό.

Οι πολίτες δίκαια διαμαρτύρονται και αγανακτούν. Χρειάζεται να σκεφτούν τι μπορούν να κάνουν με την ψήφο τους για να αλλάξουν αυτή την κατάσταση.

Η Κύπρος έφτασε τόσο χαμηλά ώστε να θεωρείται κράτος συνώνυμο της διαφθοράς και της απάτης. Δεν είναι αυτή η Κύπρος που μας αξίζει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει τη διαδικασία σε βάρος της χώρας μας για την μεγαλύτερη ενασχόληση της 8ετούς διακυβέρνησης Αναστασιάδη: τη βιομηχανία των χιλιάδων «χρυσών διαβατηρίων».

Η Ευρωπαϊκή Γενική Εισαγγελία ετοιμάζεται να καταχωρήσει υποθέσεις για παραβιάσεις μεταξύ άλλων στον ΦΠΑ και η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ερευνών τους: «Τo 10% των υπό εξέταση υποθέσεων της, αφορά την Κύπρο», δήλωσε αρμόδια αξιωματούχος. Τα πιο πάνω διασυνδέονται με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και τον τρόπο που η κυβέρνηση Αναστασιάδη το χειρίστηκε.

Παρακολούθησα όλες τις καταθέσεις που έγιναν στην Ερευνητική Επιτροπή. Όλα ήταν στο πόδι. Όταν ο τέως Υπουργός Εσωτερικών Σ. Χάσικος δήλωσε μπροστά στην Ερευνητική Επιτροπή πως κάθε αίτηση «τικ-τικ τζιαί επέρναν» από το Υπουργικό Συμβούλιο, τότε όλα έχουν την εξήγησή τους. Έτσι έλαβαν διαβατήρια πρόσωπα με μαύρο παρελθόν όπως ο μαλαισιανός απατεώνας Λο που καταζητείται διεθνώς, οι καμποτζιανοί δικτάτορες, αλλά και διάφοροι άλλοι, όπως ο πρίγκηπας από τη Σαουδική Αραβία που διέθεσε το αεροπλάνο του για να πάρει την οικογένεια Αναστασιάδη σε διάφορα ταξίδια στις Σεϋχέλλες. Γι’ αυτό είναι απαίτηση του κάθε πολίτη να γίνει πλήρης διερεύνηση όλων των φακέλων.

Οι βουλευτικές εκλογές χρειάζεται να δώσουν ένα δυνατό μήνυμα. Εμείς με τη δύναμη της ψήφου να καθορίσουμε την πορεία μας ώστε να επιβραβεύονται η διαφάνεια, η εργατικότητα, η σκληρή προσπάθεια, το όφελος για το σύνολο.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη κρίνεται γιατί στη βιομηχανία των διαβατηρίων δεν τηρήθηκε ο κανόνας της εξαίρεσης, ή της αυτοεξαίρεσης για τον πρόεδρο και υπουργούς του που συγγενείς και πελάτες τους υπέβαλλαν αιτήσεις για απόκτηση διαβατηρίων και εκείνοι τα ενέκριναν στο Υπουργικό Συμβούλιο! Αυτό συνιστά σύγκρουση συμφέροντος που σε μια χώρα

που λειτουργεί σωστά το κράτος δικαίου δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί. Δείτε το πολύ πρόσφατο παράδειγμα του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί που καταδικάστηκε σε 3ετή φυλάκιση για διαφθορά.

Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για τις επιπτώσεις που έχουν όλα αυτά στην εικόνα της Κύπρου. Οι εκλογές προσφέρουν τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη ώστε να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας για όσους μάς ρεζίλεψαν σε όλο τον κόσμο.

Κάθε πολίτης χρειάζεται να λάβει μέρος στις εκλογές και με την ψήφο του να ζητήσει αλλαγή πορείας, να διεκδικήσει διαφάνεια και χρηστή διοίκηση.

Με τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ στην Επαρχία Πάφου συμμετέχω σε αυτό τον αγώνα για να αλλάξουμε τα πράγματα. Η μάχη για να φέρουμε καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους είναι μια ανοικτή πρόκληση για όλους μας.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button