Επικαιρότητα

Χρύσανθος Σαββίδης: Ανάγκη για άμεση ενίσχυση αμπελουργών

Δυστυχώς, οι τομείς της αμπελουργίας και της οινοποιίας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ένεκα των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.

Από τη μία, οι αμπελουργοί αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα στη διάθεση των σταφυλιών και της παραλαβής τους από τα οινοποιεία και από την άλλη, τα οινοποιεία παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τη μείωση της ζήτησης των κυπριακών κρασιών, τόσο στην εγχώρια κατανάλωση όσο και στις εξαγωγές τους.

Είναι επιτακτική ανάγκη το Υπουργείο Γεωργίας και κατ’επέκταση η κυβέρνηση, να στηρίξει άμεσα τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, πρέπει να προκηρυχθεί άμεσα το ειδικό μέτρο «πράσινος τρύγος σε αμπελώνες οινοπαραγωγής», καθώς επίσης να εξεταστεί η επιχορήγηση απόσυρσης ποσοτήτων κρασιών, ώστε να δημιουργηθεί χώρος στα οινοποιεία, για να καταστεί δυνατή η παραλαβή σταφυλιών.

Με την εφαρμογή του ειδικού μέτρου «πράσινος τρύγος σε αμπελώνες οινοπαραγωγής» θα συγκρατηθεί η απώλεια του εισοδήματος των αμπελουργών, θα ισορροπηθεί η προσφορά και η ζήτηση, ενώ παράλληλα οι οινοποιοί θα επανασχεδιάσουν τη φετινή παραλαβή σταφυλιών σε μικρότερη κλίμακα, ώστε να διαχειριστούν καλύτερα τη μείωση των πωλήσεων κρασιού λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κλείνω, λοιπόν, με μία θερμή παράκληση προς τον Υπουργό Γεωργίας, κύριο Κώστα Καδή, όπως προβεί άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή της αμπελουργίας γενικότερα.

 

Χρύσανθος Σαββίδης  μέλους  εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΚΟ

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button