Περιβάλλον

Χρήσιμη έρευνα για Ακαμα

Η πρόοδος υλοποίησης του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου ( Ακάμα εντός του 2019, καθώς επίσης και τα αποτελέσματα της έρευνας για την επισκεψιμότητα του Πάρκου παρουσιάστηκαν σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ο  Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, επεσήμανε την πρόθεση και τη θέληση της Κυβέρνησης για επίλυση των προβλημάτων που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες στη χερσόνησο του Ακάμα. Ο κ. Καδής αφού τόνισε πως η πρόοδος του Σχεδίου ακολουθεί τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, ανέλυσε την πρόοδο υλοποίησης του Σχεδίου από την 1η Οκτωβρίου 2018, όταν εγκρίθηκε κατ’ αρχήν το Σχέδιο από το Υπουργικό Συμβούλιο, μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Καδή, η πρόοδος του Σχεδίου ακολουθεί τα αρχικά χρονοδιαγράμματα ενώ εντός του επόμενου μηνός θα αρχίσει η εκπόνηση λεπτομερών κατασκευαστικών σχεδίων από αρχιτέκτονες.

Επίσης, μέσα στο 2020 θα συνεχιστεί η επεξεργασία και η διαβούλευση πάνω σε λεπτομέρειες άλλων θεμάτων όπως είναι το τέλος διατήρησης εισόδου, η ετοιμασία κανόνων λειτουργίας του Πάρκου, η ετοιμασία κατασκευαστικών σχεδίων των υποδομών των κόμβων και άλλα.

Στον αριθμό των επισκέψεων στον Ακάμα, οι οποίες ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επικαλέστηκε την έρευνα για την επισκεψιμότητα του ΕΔΠ του Ακάμα την οποία διενήργησε η εταιρεία RAI.  Ιδιαίτερα χρήσιμα κρίνονται τα συμπεράσματα της εταιρείας RAI αναφορικά με τη μελέτη επισκεψιμότητας στο Δασικό Πάρκο του Ακάμα. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα, ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας, κ. Ολύμπιος Τουμάζου, ανέφερε πως οι σημαντικότεροι στόχοι της έρευνας είναι να διαπιστωθούν ο αριθμός των επισκεπτών στο ΕΔΠ Ακάμα και το προφίλ τους, η συχνότητα των επισκέψεων στο Πάρκο και οι συνήθειες των επισκεπτών σ’ αυτό, καθώς και οι απόψεις τους σχετικά με το ΕΔΠ (ικανοποίηση, προβλήματα κτλ.). Στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με τον κ. Τουμάζου, έγιναν 605 συνεντεύξεις σε νοικοκυριά, μόνιμους κάτοικους του νησιού, άντρες και γυναίκες, ηλικίας 16-65 ετών.

-Οι επισκέπτες του Πάρκου προέρχονται από όλες τις επαρχίες: 43% από Λευκωσία, 29% από Λεμεσό, 14% από Πάφο, 12% από Λάρνακα και 2% από Αμμόχωστο.

-Τα σημεία τα οποία επισκέπτονται οι περισσότεροι είναι τα Λουτρά της Αφροδίτης, το Blue Lagoon, η παραλία της Λάρας, η Φοντάνα Αμορόζα, το Φαράγγι του Άβακα ή και κάποιο από τα μονοπάτια (Άδωνη/Σμιγιές κ.λπ.).

-Οι μισοί από τους Κύπριους επισκέπτες έχουν επισκεφθεί το ΕΔΠ Ακάμα μόνο μια φορά μέσα στο 2019, αλλά φαίνεται ότι αρκετοί το επισκέφθηκαν 2-3 φορές μέσα στο 2019, ενώ κάποιοι άλλοι (κυρίως επαρχίας Πάφου) περισσότερες φορές.

-Οι κυριότεροι λόγοι  για τους οποίους οι Κύπριοι επισκέπτονται το ΕΔΠ Ακάμα είναι ο περίπατος, ο τουρισμός, η παρατήρηση της φύσης ή το κολύμπι. Κάποιοι άλλοι λόγοι είναι και η πεζοπορία, η ορειβασία, το κάμπινγκ και το κυνήγι.

-Σχεδόν όλοι οι Κύπριοι (90%) χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο για να πάνε στο ΕΔΠ Ακάμα.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close