Υγεία

Χιλιάδες περιστατικά καρκίνου του προστάτη

O καρκίνος του προστάτη, παραμένει πρώτος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στους άνδρες στην Κύπρο, με σύνολο 9.945 περιστατικά τα τελευταία 23 χρόνια (1998-2021), σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), ο οποίος στο πλαίσιο του διαχρονικού προγράμματός του για πρόληψη και εξάλειψη του ανδρικού καρκίνου διεξάγει εκστρατεία ενημέρωσης για τους πιο συχνούς τύπους ανδρικού καρκίνου από τις 10 έως τις 22 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι οι πιο συχνοί σε εμφάνιση τύποι ανδρικού καρκίνου που προσβάλλουν τους νέους και τους άνδρες είναι ο καρκίνος του προστάτη, των όρχεων και της ουροδόχου κύστης.

Αναφέρεται ότι οι αριθμοί των περιστατικών ανά τύπο ανδρικού καρκίνου παρουσιάζουν αυξητική τάση, σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου.

Όπως εξηγείται, ο καρκίνος του προστάτη, παραμένει πρώτος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στους άνδρες στην Κύπρο, με σύνολο 9.945 περιστατικά τα τελευταία 23 χρόνια (1998-2021), ενώ αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και μετά την ηλικία των 50 ετών η πιθανότητα να παρουσιαστεί καρκίνος του προστάτη αυξάνεται σημαντικά.

Επισημαίνεται ότι οι άνδρες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν και οι ίδιοι τη νόσο για αυτό και θα πρέπει να κάνουν την αιματολογική εξέταση PSA από την ηλικία των 40 ετών.

Σημειώνεται ότι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, είναι ο τέταρτος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στους άνδρες. «Σύμφωνα με το αρχείο καρκίνου Κύπρου, αριθμεί 3.344 περιστατικά μεταξύ των ετών 1998-2021 και έχει ως κύριο αιτιολογικό παράγοντα το κάπνισμα. Το 70% των περιπτώσεων εμφανίζεται μετά την ηλικία των 65 ετών», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι ο καρκίνος των όρχεων, αν και είναι από τις πιο σπάνιες μορφές καρκίνου, εντούτοις εμφανίζεται σε έφηβους και άνδρες ηλικίας από 15 μέχρι 35 ετών. Αναφέρεται ότι από το 1998 έως το 2021 έχουν καταγραφεί 683 περιστατικά, με τον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών στην ηλικία 25 με 29 ετών.

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button