Περιβάλλον

Φωτιές και κλίμα στην Τραχυπέδουλα

Το όρος Παούρα (Πέδουρα =μετέωρα όρη) βρίσκεται ανάμεσα Τραχυπέδουλας, Κελοκεδάρων και Σαλαμιούς. Οι τελευταίες φωτιές στην περιοχή μας της 30ης Ιουνίου 2021 αλλά και προηγουμένως κατέκαψαν εκτεταμένη βλάστηση, κυρίως φυσική βλάστηση. Η αποψίλωση και απερήμωση του βουνού Παούρα μπορεί να επηρεάσει το κλίμα της περιοχής μας ή της Κύπρου;

Ήδη, απλοί άνθρωποι στην περιοχή μας παρατηρούν μια κλιματική αλλαγή. Υπερήλικη κάτοικος από την Τραχυπέδουλα αναφέρει ότι ενώ παλαιότερα η βροχή στην Τραχυπέδουλα ερχόταν από τη θάλασσα των Μαντριών, τα τελευταία χρόνια η βροχή είναι λιγότερη και έρχεται από την κατεύθυνση του χωριού Παναγιά. Άλλος κάτοικος Τραχυπέδουλας που εργάζεται στο αεροδρόμιο Πάφου (περιοχή Τίμης) αναφέρει ότι συχνά παρατηρεί, όταν ένα νέφος βροχής έρχεται από τα δυτικά, πλησιάζοντας την Κύπρο διασπάται σε δύο και το ένα κινείται βόρεια ενώ το άλλο ανατολικά νότια της Κύπρου. Προφανώς πάνω από την Κύπρο υπάρχει σχετικά αυξημένη ατμοσφαιρική πίεση. Ο λόγος είναι γιατί, η ανθρώπινη δράση κατά τις τελευταίες δεκαετίες προκάλεσε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του αέρα στην Επαρχία Πάφου. Ως αντιστάθμισμα θα έπρεπε στο χώρο ανάπτυξης, αλλά και σε μια ευρύτερη ζώνη να είχε αυξηθεί κατά πολύ το πράσινο. Όμως στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Σε μια περίμετρο από την περιοχή της Τίμης προς Μαραθούντα, Επισκοπή, Νατά, Πενταλιά, Κελοκέδαρα, Σταυροκόννου, Άγιο Γεώργιο, Σουσκιού , Τίμη, όχι απλώς δεν αυξήθηκε το πράσινο, αλλά απεναντίας υποβαθμίστηκε σε μια στεπώδη βλάστηση που οδεύει προς απερήμωση. Ο βασικός λόγος προφανώς είναι οι κακόβουλες πυρκαγιές, συνδυασμένες με υπερβόσκηση.

Το πράσινο βουνό της Παούρας προσελκύει τη βροχή που έρχεται από τη ΔΒΔ ακτή και την περιοχή Παναγιάς και εμπλουτίζονται οι διάφορες πηγές, δύο από τις οποίες υδροδοτούν την Τραχυπέδουλα. Αποψίλωση της Παούρας θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της βροχόπτωσης στην περιοχή.

Ο Υπουργός δήλωσε να μη ανησυχούμε για την καταστροφή της Φύσης από τις πυρκαγιές γιατί η Φύση αναζωογονείται από μόνη της – προφανώς σε βάθος χρόνου. Όμως, αυτό συμβαίνει μόνο κάτω από φυσιολογικές συνθήκες. Δεν μπορεί να επανέλθει η υψηλή βλάστηση και το φυσικό δάσος όταν οι καμένες περιοχές μετατρέπονται σε βοσκότοπους και μάλιστα με έντονη υπερβόσκηση. Επομένως, αν θέλουμε να αναζωογονηθούν οι καμένες περιοχές μας, θα πρέπει ολόκληρο το βουνό Παούρα να χαρακτηριστεί και καταστεί χώρος αποκλεισμού από κάθε είδος βόσκησης – και αυτό όχι μόνο στα λόγια και στα χαρτιά αλλά στην πράξη και αποτελεί ευθύνη του Υπουργού Γεωργίας. Είναι καιρός να εκσυγχρονιστεί και στην επαρχία Πάφου και δυτική επαρχία Λεμεσού η κτηνοτροφία με σταβλισμό των ζώων και με σεβασμό της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Αυτό αποτελεί, επίσης, ύψιστη ευθύνη του Υπουργού Γεωργίας και του Υπουργού Εσωτερικών..

Συνήθως οι φωτιές, από ανέκαθεν, στην περιοχή μας, αποδίδονται σε βοσκούς. Χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη γεωργοκτηνοτροφική ανάπτυξη και αυτό αποτελεί επίσης ευθύνη του Υπουργού Γεωργίας. Δεν μπορεί μόνο και μόνο για περισσότερο χαλλούμι να καταστρέφουμε τον τόπο μας. Ποια θα είναι η παραγωγή όταν σε λίγα χρόνια θα έχουμε ένα έρημο τοπίο; (ήδη στους σημερινούς βοσκότοπους, λόγω υπερβόσκησης, επικρατούν φυτά, που δεν τρώγονται από τα ζώα). Καλούμε την κυβέρνηση να δράσει αποτελεσματικά εδώ και τώρα.

Κωνσταντίνος Φεραίος κοινοτάρχης Τραχυπέδουλας

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button