Πάφος

Φιλολογικό μνημόσυνο Αλέξιου Εγκλειστριώτη

Την προσφορά του μακαριστού Αρχιμανδρίτη Αλέξιου Εγκλειστριώτη ως τον ιδρυτή του Επαρχιακού Συνδέσμου Ευημερίας Ηλικιωμένων και Αναξιοπαθούντων Πάφου εξήρε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου στο πλαίσιο του Φιλολογικού Μνημόσυνου που έγινε εις μνήμη και τιμής του, το βράδυ της Κυριακής στην Αίθουσα Τελετών του Α’ Λύκειου Πάφου και τελούσε υπό την αιγίδα της.

Σε χαιρετισμό της η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Μαριλένα Ευαγγέλου που ανέγνωσε η Αναπληρώτρια Επαρχιακή Λειτουργός του Γραφείου Ευημερίας Πάφου Ελένη Δαγκλή, ανέφερε πως ο πατέρας του Αρχιμανδρίτη Αλέξιου απευθύνθηκε τότε στον Ηγούμενο Αλέξιο τον οποίο γνώριζε και διατηρούσε μια φιλική σχέση και τον παρακάλεσε να δεχτεί το παιδί εκεί στη Μονή και να αναλάβουν τη μόρφωση του. Έτσι και έγινε. Έμεινε εκεί τρία χρόνια και συμμετείχε σε όλο το φάσμα της ζωής της Μονής. Ο Ηγούμενος είπε η Υφυπουργός τήρησε την υπόσχεση του και τρία χρόνια μετά τον έστειλε για σπουδές. Έπρεπει να δώσει, όπως είπε, προεισαγωγικές εξετάσεις και έτσι το καλοκαίρι, πήγαινε στα βουνά, το πρωί να μαζεύει χαρούπια και το βράδυ διάβαζε για τις εξετάσεις. Τελικά κατάφερε να σπουδάσει Θεολογία και Μουσικολογία στο Ωδείο Αθηνών. Έκτοτε επέστρεψε πίσω για τις ανάγκες της Μονής γιατί οι μοναχοί ήταν λίγοι.

Πρόσθεσε επίσης πως ο Επαρχιακός Σύνδεσμος Ευημερίας Ηλικιωμένων Πάφου ιδρύθηκε από το μακαριστό Αρχιμανδρίτη Αλέξιο και είχε καθιερωθεί στην κοινωνία της επαρχίας Πάφου. Σκοπός του συνδέσμου, συνέχισε, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, για την ανάπτυξη και την καλλιέργεια του πνεύματος προστασίας , η βελτίωση της διαβίωσης των ηλικιωμένων αλλά και η έμπραξη στήριξη των ευάλωτων συνανθρώπων μας στην επαρχία Πάφου.
Η πρόεδρος του Ε.Σ.Ε.Η.Α Πάφου Ανθή Λεωνίδου Στρόππου, ανέφερε πως η αποψινή εκδήλωση μνήμης και τιμής προς τον μακαριστό Αρχιμανδρίτη Αλέξιο Εγκλειστριώτη αντικατοπτρίζει την τιμή και το βαθύτατο αίσθημα χρέους και οφειλής για να αποδώσουμε τα δέοντα.

Πρόσθεσε πως το να μιλά κανείς για ανθρώπους όπως ο μ. Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Εγκλειστριώτης είναι έργο δύσκολο, σημειώνοντας πως το πέρασμα του από τον κόσμο αυτό πανθομολογουμένως υπήρξε μια ευλογία του Θεού, μια ευωδία του Αγίου Πνεύματος, ένας σταυρός και μια μίμηση του Ιησού Χριστού.
Αγαπήθηκε για τον πράο, έντιμο ταπεινό και απλό χαρακτήρα του. Ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος με απροσμέτρητη κοινωνική προσφορά και πίστη στις αξίες της πατρίδας και της ορθόδοξης εκκλησίας μας. Φιλάνθρωπος και προικισμένος με σπάνια χαρίσματα, συμπλήρωσε. Η κ. Στρόππου σημείωσε ακόμη πως ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Αλέξιος ευεργετούσε τους πάντες, οι οποίοι προσέρχονταν και ζητούσαν τόσο την υλική όσο και την πνευματική συνδρομή του. Διακρινόταν, όπως είπε, για την εργατικότητα και την πολύχρονη προσφορά του στον Εθελοντισμό του τόπου μας μέσα, από διάφορα οργανωμένα εθελοντικά σύνολα.
Ανέπτυξε πλούσιο εθελοντικό έργο, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ευημερίας, για τους ηλικιωμένους το 1981. Το 1992 εξελέγη Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ευημερίας Ηλικιωμένων και τότε με εισήγηση του, αποφασίστηκε να γίνει Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ευημερίας Ηλικιωμένων.

Υπηρέτησε κατά καιρούς Πρόεδρος της ΠΟΣΕΗ και διετέλεσε πρόεδρος, του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού τη διετία 1994 -1995.
Από την ίδρυση του Επαρχιακού Συνδέσμου Ευημερίας Ηλικιωμένων Πάφου, μέχρι και το τέλος της ζωής του υπηρέτησε ως πρόεδρος, μέχρι που εκοιμήθηκε ταλαιπωρημένος από τον κορωνοϊό.
Το έργο και η προσφορά του προς το Σύνδεσμο τεράστια. Η αγάπη, η φιλανθρωπία, η ελεημοσύνη, ένα αισιόδοξο χαμόγελο στον απογοητευμένο, μια επίσκεψη στον μοναξιασμένο ηλικιωμένο, ένας παρήγορος λόγος σε στιγμές θλίψης και οδύνης, μια ευλογημένη επίσκεψη του στις ασθένειες και τις δοκιμασίες τους, του έδινε μεγάλη χαρά γιατί είχε την ευκαιρία να προσφέρει κάτι, «κάτι μικρό και ασήμαντο» όπως χαρακτηριστικά έλεγε , είπε μεταξύ άλλων η κ. Στρόππου.

Ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Τυχικός εξήρε την προσφορά του μακαριστού Αρχιμανδρίτη Αλέξιου Εγκλειστριώτη αναφέροντας πως το να βοηθάς κάποιον ο Θεός αυτό που του δίνεις στο αντιπροσφέρει περισσότερο.
Ο Χρήστος Οικονόμου Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τέως πρόεδρος και κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ομιλητής στην εκδήλωση με θέμα « Ένας χαρισματικός εκκλησιαστικός άνδρας : Ο π. Αλέξιος Εγκλειστριώτης» ανέφερε πως ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Εγκλειστριώτης ήταν άνθρωπος πολυτάλαντος φοιτητής άριστος των αρίστων και με προτάσεις διακεκριμένων καθηγητών για ακαδημαϊκή σταδιοδρομία και με ιδιαίτερες επιδόσεις στον τομέα της δογματικής Θεολογίας. Ωστόσο, όπως είπε, η αίσθηση της μοναχικής του ευθύνης του υπέδειξε να επανακάμψει στην Μονή του Αγίου Νεοφύτου προσφέροντας με όλη την δύναμη της ψυχής του την διακονία τους αυτή.
Ο Καθηγητής Οικονόμου σημείωσε πως ο πάτερ Αλέξιος διέθετε σπάνια ευφυΐα και οργανωτικό πνεύμα για αυτό και οι εκάστοτε ηγούμενοι της Μονής του ανέθεταν τις δύσκολες αποστολές για την εξεύρεση των οικονομικών πόρων προς ενίσχυση της Μονής αλλά και την διαμόρφωση του όλου περιβάλλοντος του χώρου.

Υπήρχε σημείωσε λαοφιλής και σπάνιος χαρισματικός και φιλάνθρωπο πρόσωπο το οποίο ευεργετούσε τους πάντες οι οποίοι προσέρχονταν και ζητούσαν τόσο την υλική όσο και την πνευματική συνδρομή της Μονής του και του ιδίου. Επεσήμανε επίσης πως όπως αναφέρει και ο κατά σάρκα αδερφός του Νικηφόρος με την χριστοκεντρική ζωή του, με την δικαιοσύνη την αγάπη και τις άλλες αρετές του, με το ακτινοβόλο από θείες ανταύγειες πρόσωπο του έδειχνε και απεδείκνυε ότι αισθανόταν την μεγάλη τιμή που του έκανε ο Θεός να ανήκει στις τάξεις του ιερού της Ορθόδοξης του Χριστού Εκκλησίας του Κλήρου.

Ακολούθησε η απονομή τιμητικής πλακέτας μετά θάνατον, στον μακαριστό Αρχιμανδρίτη Αλέξιο Εγκλειστριώτη αλλά και εκκλησιαστικοί ύμνοι από Κλιμάκιο της χορωδίας της Τάλας υπό τη διεύθυνση του Πρωτοπρεσβύτερου Χριστού Καράλη. Σημειώνεται πως το πρόγραμμα παρουσίασε η Γραμματέας του Συνδέσμου κ. Ειρήνη Ζαρπετέα.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button