Οικονομία

Υποθαλάσσιος αγωγός για Αίγυπτο

Δεν μπορεί να υπάρξει προμήθεια από το κοίτασμα Αφροδίτη της κυπριακής ΑΟΖ πριν από το 2027, σύμφωνα με την εταιρεία NewMe Energy, μια από τις τρεις που είναι αδειοδοτημένες στο συγκεκριμένο τεμάχιο.

Το επικαιροποιημένο σχέδιο ανάπτυξης που επέδωσαν προ ημερών στην κυβέρνηση οι εταιρείες, κατατέθηκε σήμερα από την NewMed στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, στο οποίο είναι εισηγμένη.

Σύμφωνα με το πλάνο, οι εταιρείες ChevronNewMed και Shell εισηγήθηκαν στη Λευκωσία ”να διασυνδεθεί το κοίτασμα Αφροδίτη με σταθμό υγροποίησης αερίου στην Αίγυπτο, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού” που θα κατασκευαστεί, από το Αφροδίτη προς τις αιγυπτιακές ακτές.

Όπως ανακοίνωσε στο Τελ Αβίβ η ΝewMed Energy, το επικαιροποιημένο πλάνο αναμένεται να επιταχύνει και να μειώσει το κόστος της ανάπτυξης. Ένας από τους λόγους είναι, σύμφωνα με το πλάνο, το γεγονός ότι η υγροποίηση μπορεί να γίνει σε έτοιμες εγκαταστάσεις που διαθέτει η Αίγυπτος, αντί πλωτής μονάδας στον χώρο του Αφροδίτη.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Γιόσι Άμπου, δήλωσε ότι κάνουν σημαντική πρόοδο με την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, σύμφωνα με τα ορόσημα που έχουν τεθεί στο πλάνο εργασίας.

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button