Επικαιρότητα

ΥΠΕΞ: Καλούμαστε να διαχειριστούμε μια πρωτόγνωρή κατάσταση πραγμάτων, βίντεο

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε  ότι αποτελεί γεγονός πως καλούμαστε σήμερα να διαχειριστούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση πραγμάτων λόγω της άνευ προηγουμένου προκλητικής στάσης της Τουρκίας, προσθέτοντας πως είμαστε μάρτυρες της συμπεριφοράς μιας χώρα που με απύθμενο θράσος προχωρεί με κλιμάκωση της παραβατικότητας της προωθώντας νεοθωμανικούς σχεδιασμούς και απαξιώνοντας κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου, όπως είπε.

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό και αξιοποιώντας κάθε μέσο που έχουμε στην διάθεση μας ,  είπε, μιλώντας στο ετήσιο Μνημόσυνο των Ηρώων Χρήστου Κωνσταντινίδη, Γιαννάκη Π. Ταλιώτη, Αντώνη Αντωνίου και Μιχάλη Χρ. Κυπριανού  που τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής , η προσπάθεια μας επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των τουρκικών τετελεσμένων και στη δημιουργία συνθηκών για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών.

Πρόσθεσε πως η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις , τόσε σε επίπεδο Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, , όσο και σε επίπεδο ΕΕ αποτελούν εργαλεία για συνέχιση της δύσκολης μας προσπάθειας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως μοναδικός μας στόχος είναι η επανέναρξη της προσπάθειας επίλυσης του κυπριακού, σε συνθήκες που θα δημιουργούν προοπτικές για θετική κατάληξη, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων τόνισε, δεν μπορεί να αποτελεί την λύση του κυπριακού, και δεν μπορεί να είναι το μέλλον της πατρίδας μας. Η σημερινή κατάσταση πραγμάτων συνέχισε, εγκυμονεί κινδύνους για το σύνολο του κυπριακού λαού Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Επιπρόσθετα ο Υπουργός Εξωτερικών  τόνισε μεταξύ άλλων πως είναι πράγματι διάχυτη σε όλους η απογοήτευση και απουσία αισιοδοξίας σε σχέση με την προοπτική επίλυσης του κυπριακού . Ας αναλογιστούμε πρόσθεσε, πως από την πατρίδα μας ποτέ δεν έλειψαν οι δοκιμασίες , ο πόνος και η πίκρα , εκτιμώντας ωστόσο πως αποτελεί αλήθεια πως σε αυτόν τον τόπο , ποτέ δεν πάψαμε να πιστεύουμε πως μπορούμε να επιτύχουμε την ιστορική μας συνέχεια και την αποκατάσταση του κοινωνικού μας ιστού.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως όραμα μας είναι η Κύπρος να γίνει ξανά στην ολότητα της, από τη Λεμεσό μέχρι την Κερύνεια, και από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι την Πάφο, τόπος ειρήνης, ευημερίας, σταθερότητας και ασφάλειας. Μακριά, όπως είπε. από ακραίες εξάρσεις που καμιά σχέση δεν έχουν με τον αγνό πατριωτισμό και με σεβασμό, στις όποιες διαφορετικές θέσεις και προσεγγίσεις.

Είπε επίσης πω η τιτάνια προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας , στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, προϋποθέτει συνεργασία συνεννόηση και κοινές δράσεις.

Ο Υπουργός Εξωτερικών τέλος ανέφερε πως η παρουσία όλων σήμερα στο μνημόσυνο , δεν είναι , παρά άλλη μια ένδειξη της αποφασιστικότητας μας για επιβίωση   στη γη των πατέρων μας,  η οποία μετρά τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια αδιάλειπτης ιστορίας και πολιτισμού.

“Αποκαλυπτήρια “
Μετά το πέρας της λειτουργίας ακολούθησαν τα Αποκαλυπτήρια του Νέου Ηρώου Γεροσκήπου, που τέλεσε  ο Υπουργός Εξωτερικών στην Κεντρική Πλατεία της ΓεροσκήπουEξάλλου σε ομιλία του ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης ανέφερε πως τα αποκαλυπτήρια του Νέου Ηρώου Γεροσκήπου αλλά και σημερινή εκδήλωση αποτελούν απτό δείγμα του τρόπου με τον οποίο ο Δήμος προσεγγίζει την ιστορία της Γεροσκήπου και ειδικά την συμβολή της σε αγώνες ορόσημα της σύγχρονης πορείας της Κύπρου. Πρόσθεσε πως το μνημείο αυτό που εφ’ εξής θα κοσμεί το κεντρικότερο μνημείο της πόλης στέλνει το μήνυμα ότι η Γεροσκήπου θυμάται και τιμά τους ανθρώπους που τίμησαν το έθνος , την πατρίδα και την Δημοκρατία. 

Τέλος στο μέρος διεξήχθησαν αγώνες δρόμου  εις μνήμη των ηρώων της Γεροσκήπου Χρίστου Κωνσταντινίδη, Γιαννάκη Π. Ταλιώτη, Αντώνη Αντωνίου και Μιχάλη Κυπριανού , με οργανωτή τον Δήμο Γεροσκήπου και σε συνεργασία με το Σωματείο Δρομέων « Περικλής Δημητρίου».

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button