Επικαιρότητα

Τρώμε πλαστικά

Μικροπλαστικά διαμέτρου κάτω των δυόμιση χιλιοστών έχουν εισέλθει πλέον στην τροφική αλυσίδα και έχουν εντοπισθεί ήδη σε ανθρώπινους ιστούς.  

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστες οι επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία. Το περιβάλλον  της υφηλίου, μέρος του οποίου είναι και οι θάλασσες και οι ωκεανοί , δεν είναι υγιές, διαπιστώνει η ακτομηχανικός Ξένια Λοιζίδου. Η  κα. Λοιζίδου αποκαλύπτει ότι σε πρόσφατη έρευνα του οργανισμού ΑΚΤΗ έχει διαπιστωθεί  ότι μέρος των μικροπλαστικών της θάλασσας έχουν εισέλθει μέσω της τροφικής αλυσίδας στους ανθρώπινους οργανισμούς.  

Από την πιλοτική έρευνα της ΑΚΤΗΣ εντοπίζονται μικροπλαστικά τόσο σε απομονωμένες αλλά και σε πολυσύχναστες παραλίες. Σε κάποιες μάλιστα απομονωμένες παραλίες το βάρος των μικροπλαστικών είναι πάνω από 7% σε σχέση με την άμμο.   

Η ακτομηχανικός Ξένια Λοιζίδου σημειώνει ότι η ανθρωπότητα δεν έλαβε τα μηνύματα των καιρών ενώ ο σχεδιασμός που γίνεται στην Κύπρο για δημιουργία παραλίων με άμμο είναι εντελώς λανθασμένος κατά την άποψη της, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και άλλες μέθοδοι για αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών.    

Σε περιοχές που έχουν δημιουργηθεί κυματοθραύστες, κατέληξε η Ξένια Λοιζίδου, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα των νερών, ένεκα  της μη ανανέωσης της υδάτινης μάζας.  

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button