Πάφος

Τραχυπέδουλα εναντίον τμήματος αρχαιοτήτων

Έντονα παράπονα διατυπώνει κατά του τμήματος αρχαιοτήτων ο κοινοτάρχης Τραχυπέδουλας Κωνσταντίνος Φεραίος σε σχέση με το εγκαταλειμμένο  μοναστήρι του Αγίου Σάββα που έχει απαλλοτριωθεί από το τμήμα αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Φεραίο η κοινότητα φρόντιζε τους χώρους της μονής πάντα στο  μέτρο του δυνατού.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων απαλλοτρίωσε, πριν μερικά χρόνια, το χώρο του μοναστηριού με σκοπό να το αναστηλώσει και συντηρήσει, τονίζει αλλά το  αποτέλεσμα είναι το  αντίθετο.

Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της κοινότητας δεν μπορούν πλέον να μετάβουν  στην εκκλησία από τα χαλάσματα στα δρομάκια. Οι μεγάλες ρωγμές στην εκκλησία τους  τρομάζουν, συνέχισε,  να μπουν μέσα ενώ αναρωτιούνται πόσες οχιές  κρύβουν τα χαλάσματα και τα χόρτα που έχουν φυτρώσει.

Η εγκαταλειφθείσα αυτή μονή βρίσκεται δύο χιλιόμετρα βορειοανατολικά του χωριού Πραστειό του διαμερίσματος Κελοκεδάρων και λειτουργεί ως παρεκκλήσι του χωρίου Τραχυπέδουλα.

Σώζεται ο ναός ο οποίος και επισκευάσθηκε και αρκετά ερειπωμένα κελία. Ο ναός αρχικά ήταν τρίκλιτος σήμερα σώζεται μόνο το μεσαίο κλίτος. Η αδελφότητα της Μονής διαλύθηκε κατά τη δεκαετία του 1920, για άγνωστους λόγους.

Η εκκλησία λειτουργείται στις 5 Δεκεμβρίου που είναι η γιορτή του Αγίου Σάββα, και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button