Κύπρος

Το Brexit δεν ανησυχεί τους φοιτητές

Μπορεί το Brexit να δημιούργησε ανησυχίες σε γονείς και μαθητές για το τι μέλλει γενέσθαι, εντούτοις, με βάση τα στατιστικά στοιχεία του σώματος UCAS, το οποίο διαχειρίζεται τις αιτήσεις σε προπτυχιακό επίπεδο, η αύξηση των αιτήσεων ξεπέρασε το 9% σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, πέραν των 561 420 υποψήφιων φοιτητών έκαναν αίτηση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2019, που είναι η πρώτη σειρά αιτήσεων.

Οι βασικοί λόγοι της αύξησης είναι κατ’αρχάς η συνέχιση της δανειοδότησης για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, το οποίο, όπως τόνισα και στο παρελθόν, θα ισχύει για όλα τα χρόνια φοίτησης, κατά δεύτερο, η αξία της στερλίνας έχει μειωθεί κατακόρυφα μετά την απόφαση για Brexit και κατά τρίτο, οι διάφορες αξιολογήσεις δείχνουν ότι τα Βρετανικά Πανεπιστήμια συνεχίζουν να κυριαρχούν στις πρώτες θέσεις ως προς την ποιότητα σπουδών.

Πανεπιστημιακοί κύκλοι επισημαίνουν ότι δε θα βρεθεί βρετανική κυβέρνηση που θα πάρει τέτοιες αποφάσεις, οι οποίες θα πλήττουν τη βιομηχανία που λέγεται εκπαίδευση. Αντιθέτως, θεωρούν ότι θα πρέπει να παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις, που θα διατηρούν τη χώρα στην πρωτοκαθεδρία όσον αφορά την προσέλκυση φοιτητών τόσο από τη διεθνή όσο και από την ευρωπαϊκή αγορά.

Κλείνοντας, να υπενθυμίσω ότι η δεύτερη προθεσμία για υποβολή αιτήσεων στα βρετανικά πανεπιστήμια είναι 30η Ιουνίου 2019.

Χρύσανθος Σαββίδης, Εκπαιδευτικός Σύμβουλος

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close