Πάφος

«Το 361 Τάγμα Πεζικού τις μαύρες μέρες του 1974»

Η έκτη και τελευταία διάλεξη του 19ου Χρόνου του «Ιεροκήπειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Πάφο» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023 και ώρα 7.00μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Κέντρου Γεροσκήπου.
Εισηγητής της διάλεξης με τίτλο «Η δράση του 361 Τάγματος Πεζικού το καλοκαίρι του 1974» θα είναι ο κ. Χάρης Αλεξάνδρου, διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Το 361 Τάγμα Πεζικού είχε έδρα του το Σιχαρί της επαρχίας Κερύνειας και το 1974 πολέμησε υπερασπιζόμενο, στην Α’ φάση της Τουρκικής Εισβολής, το δικό του μέτωπο, από την Άσπρη Μούττη επί του Πενταδακτύλου μέχρι το Δίκωμο και τη Μια Μηλιά, και στη Β’ φάση το μέτωπο από τον Παχύαμμο Κερύνειας μέχρι τον Πενταδάκτυλο. Η διάλεξη πραγματεύεται τη δράση του 361 Τάγματος Πεζικού τις ημέρες του Πραξικοπήματος, καθώς και της Τουρκικής Εισβολής, τις διαταγές που λάμβανε το προσωπικό και τα θέματα που υπήρχαν σε σχέση με τον συντονισμό, τα αποτελέσματα του αγώνα αυτού και τη μάχη που έδωσαν λίγοι άνδρες στον Κουτσοβέντη.
Ο εισηγητής θα θίξει τα ζητήματα αυτά, ύστερα από έρευνα αφηγήσεων και στρατιωτικού αρχειακού υλικού.
Συντονιστής της διάλεξης θα είναι ο Δρ Γιώργος Γεωργής, Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος.
Μετά την ολοκλήρωση της διάλεξης θα απονεμηθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης στο κοινό που παρακολούθησε τις περισσότερες διαλέξεις του 19ου κύκλου.
Οι διαλέξεις του «Ιεροκήπειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου» είναι ανοικτές για το κοινό και μεταδίδονται ζωντανά από το Ράδιο Πάφος 93.7 και ηχογραφημένες από το Ραδιοσταθμό του Πανεπιστημίου Κύπρου UCYvoice 95.2. Με το τέλος των εισηγήσεων, το κοινό, αλλά και το ακροατήριο του Ράδιο Πάφος, μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη συζήτηση που ακολουθεί.
Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button