Περιβάλλον

Το ποδήλατο στις μετακινήσεις

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος προέδρευσε, στην παρουσία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Κλέλιας Βασιλείου, συνεδρίας του Συμβουλίου Προώθησης της Χρήσης του Ποδηλάτου.

Στο επίκεντρο της  συνεδρίας ήταν η συζήτηση του πακέτου μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει 15 δράσεις, που θα αποσταλεί για έγκριση προς το Υπουργικό Συμβούλιο με απώτερο σκοπό να ενισχυθεί η χρήση του ποδηλάτου.

Κάποιες από τις δράσεις περιλαμβάνουν την επένδυση στις επεκτάσεις των ποδηλατικών υποδομών, ιδιαίτερα αυτές που οδηγούν σε όλες τις βαθμίδες των εκπαιδευτηρίων, αθλητικά και εκπαιδευτικά κέντρα, την επιχορήγηση αγοράς καινούριου ποδηλάτου για χρήση ως μέσο διακίνησης, την επιχορήγηση για επισκευή και συντήρηση υφιστάμενου ποδηλάτου για χρήση ως μέσο διακίνησης, την ελεύθερη μεταφορά των ποδηλάτων από τα οχήματα δημόσιας συγκοινωνίας και την κατασκευή στεγασμένων και ασφαλών ποδηλατοστασίων.

Προσπάθεια του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνών και Έργων είναι η ένταξη του ποδηλάτου στην καθημερινότητα του πολίτη ως  ασφαλές, υγιεινό και αξιόπιστο μέσο διακίνησης αλλά και άθλησης.  Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη δέσμευση των κρατών μελών της ΕΕ, για απαλλαγή από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως δηλώνεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και Κλίμα 2021-2030, το οποίο προβλέπει κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, τόνισε ότι «το Υπουργείο Μεταφορών έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη σχετικά με το θέμα χρήσης του ποδηλάτου ως μέσο διακίνησης.

Έχουμε επιλέξει 15 δράσεις αρκετές εκ των οποίων μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα».  Ο κ. Καρούσος επεσήμανε ότι «το Συμβούλιο Προώθησης της Χρήσης του Ποδηλάτου θα συνεδριάζει τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο με στόχο να παρακολουθεί την υλοποίηση των διάφορων αποφάσεων και την εφαρμογή της στρατηγικής».

Ερωτηθείς σχετικά με το ποσοστό επιδότησης, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι «δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αλλά το Υπουργείο Μεταφορών έχει συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2021 €500.000 με σκοπό να διατεθούν τόσο για την επιδότηση αγοράς καινούριων ποδηλάτων όσο και για την επιδιόρθωση παλαιών ποδηλάτων».

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button