Πάφος

Το κατάντημα της πλατείας της Γεροσκήπου.

Στο κεντρικότερο σημείο της Γεροσκήπου, δίπλα από το βυζαντινό ναό της Αγίας Παρασκευής, κτίσμα του 9ου αιώνα, ευρίσκεται η μοναδική πλατεία του Δήμου.

Δεν είναι λίγες οι φορές που άλλαξε όψη τα τελευταία 100 χρόνια. Σήμερα, εκτός των άλλων προβλημάτων, τείνει να μετατραπεί σε γκέτο αλλοδαπών και χώρος που δεν περιποιεί τιμή για το κεντρικότερο σημείο του δήμου.

Η παραβατικότητα κτυπά κόκκινο, που σε συνδυασμό με την μετατροπή του χώρου σε υπαίθρια «μπυραρία» προκαλεί πολλούς πονοκεφάλους στους δημότες και το δημοτικό συμβούλιο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που κλήθηκε η αστυνομία να επιβάλει την τάξη ενώ εκτός της ζημιάς σε δομικά στοιχεία, ο χώρος μετατρέπεται καθημερινά σε σκουπιδότοπο με ότι αυτό συνεπάγεται για τους δημότες και τις υπηρεσίες του δήμου.

Είναι γενική η επιθυμία να καθαρίσει ο χώρος και να μπει μια τάξη. Η εγκατάσταση καμερών που προηγήθηκε δεν μπορεί από μόνη της να λύσει το πρόβλημα. Αυτό που προέχει είναι η πρόληψη της παραβατικής συμπεριφοράς, η απογκετοποίηση αν θέλετε σε συνδυασμό με ενέργειες που θα καταστήσουν την πλατεία πόλο έλξης των ντόπιων κατοίκων σαν παράγοντα ανατροπής της υπάρχουσας αρνητικής εικόνας.

Το μήνυμα που πρέπει να κυριαρχεί είναι ότι το κεντρικότερο σημείο του δήμου δεν είναι χώρος οχλαγωγίας αλλά χώρος ειρηνικής συνάθροισης και ψυχαγωγίας όλων των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών του δήμου.

Στον ίδιο χώρο ευρίσκεται το ούτω καλούμενο υπαίθριο θεατράκι που μετά και την ανάπλαση της πλατείας πριν δέκα και πλέον χρόνια, κατά γενική ομολογία δεν προσφέρει τίποτα αφού παραμένει απλά και μόνο ένα διακοσμητικό στοιχείο. Σαν πολιτιστική επιτροπή του δήμου, σε συνεργασία με τα πολιτιστικά σωματεία και μετά από συνάντηση μου με τον αρχιτέκτονα του έργου καταλήξαμε στην ανάγκη υπερύψωσης της βάσης, ή της «ορχήστρας» όπως λέγεται, για να καταστεί ο χώρος μόνιμη εξέδρα διαμέτρου 13 μέτρων.

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο εκπονήθηκε δωρεάν από τους «Λουκαϊδης & Φιλίππου Αρχιτέκτονες Μηχανικοί» και αφορά τη μετατροπή του υφιστάμενου χώρου και τη δημιουργία μιας μεγάλης μόνιμης εξέδρας διεξαγωγής εκδηλώσεων. Πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να αποπερατωθεί σε λίγες μέρες και με χαμηλό κόστος, όχι πέραν των 20 χιλιάδων ευρώ.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας; Στη Γεροσκήπου δεν υπάρχει δυστυχώς κανένας μεγάλος χώρος διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων πέρα από την πλατεία. Η απουσία μόνιμης εξέδρας επιβάλλει για κάθε διοργάνωση να ενοικιάζεται μια λυόμενη εξέδρα που κοστίζει τουλάχιστον 700 ευρώ κάθε φορά. Αυτό το κόστος θεωρείται απαγορευτικό για τα πολιτιστικά μας σωματεία αλλά και ξένα σχήματα.

Ισχυρίζομαι ότι αυτός είναι ο κυριότερος λόγος έλλειψης ικανοποιητικού αριθμού πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πλατεία του δήμου. Ένα γεγονός που κρατά «νεκρή» την πλατεία ενώ αναγκάζει τα πολιτιστικά μας σωματεία να «ξενιτεύονται» στη Χλώρακα, Κτήμα, Μανδριά, Κ.Πάφο, Τάλα για να διεξαγάγουν μια πολιτιστική εκδήλωση.

Ειδικά τα χορευτικά σωματεία της Γεροσκήπου, Λαογραφικός Όμιλος και Ιεροί Κήποι προγραμματίζουν συνολικά 7 εκδηλώσεις στις επόμενες 6 εβδομάδες.

Το Σεπτέμβρη διεξάγονται επιπλέον οι εκδηλώσεις για τα «Ιεροκήπια» ενώ φέτος θα γιορτάσουμε και τα 25χρονα του δήμου και ελπίζουμε σε αύξηση των εκδηλώσεων.

Η πλατεία της Γεροσκήπου πρέπει να σφύζει από ζωή, εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες αντί της τριτοκοσμικής κατάστασης που παρατηρούμε σήμερα.

Σαν μέλος του δημοτικού συμβουλίου είναι μετά λύπης που διαπιστώνω ότι στο δήμο Γεροσκήπου δεν υπάρχει αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση έργων. Έχω επίσης την εντύπωση ότι επειδή το εν λόγω έργο ανήκει στις αρμοδιότητες της πολιτιστικής επιτροπής της οποίας προΐσταμαι τα πράγματα καθίστανται ακόμη πιο ….δύσκολα.

Ο νοών νοείτω. Δεν μπορώ να επιβάλω την επίσπευση του έργου παρά την αρχική θετική άποψη του δημοτικού συμβουλίου. Δεν έχω κανένα άλλο όπλο να χρησιμοποιήσω παρά τη γλώσσα και την πένα μου. Αυτό κάνω και θα κάνω ελπίζοντας ότι ίσως αλλάξει κάτι στη γενική απραξία!

Αντώνης Τρακκίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Γεροσκήπου.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button
Close