Περιβάλλον

Το Κέντρο Ερατοσθένης για την Αφρικανική σκόνη

Το 3ο έντονο επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης από τη Σαχάρα για την Εαρινή περίοδο επηρεάζει τη χώρα μας από χθες. Οι στρωματώσεις της σκόνης αρχικά έφτασαν στην Κύπρο στις 17 Απριλίου σε ύψη πέραν των 6km, αλλά κατά τις πρώτες πρωινές ώρες η σκόνη κατέβηκε στα χαμηλότερα στρώματα. Τα υψηλά επίπεδα των σωματιδίων σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορούν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις πέρα από τη δημόσια υγεία και στις μεταφορές εξαιτίας της περιορισμένης ορατότητας.

Οι συγκεντρώσεις σωματιδίων της σκόνης όπως καταγράφηκαν από τα συστήματα ατμοσφαιρικής τηλεπισκόπησης της Εθνικής Υποδομής CARO του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΤΘΕΝΗΣ ξεπέρασαν τα 1000 μgr/m3 στα 500μ από την επιφάνεια της θάλασσας. Στις περιοχές όπου παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις η ορατότητα περιoρίστηκε στα 5km.

To Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ δημιουργήθηκε το 2020, με έδρα τη Λεμεσό, και παρέχει την υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών του Διαστήματος, Παρατήρησης της Γης και Γεωπληροφορικής σε Εθνικό, Περιφερειακό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο.

Στόχος του είναι να καταστεί ένας Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας (Digital Innovation Hub) και ένα Κέντρο Ερευνητικής Αριστείας, συνδυάζοντας υποδομές με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, έρευνα αιχμής, στοχευμένες εκπαιδευτικές υπηρεσίες και δράσεις επιχειρηματικότητας.

Το Κέντρο ασχολείται με τη χρήση δεδομένων τηλεπισκόπησης και παρατήρησης Γης σε διάφορους τομείς, όπως η ατμόσφαιρα και το κλίμα, η γεωργία και η διαχείριση υδάτινων πόρων, οι ανθεκτικές κοινωνίες σε πλημμύρες, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, κ. ά

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button