Υγεία

Το κάπνισμα σκοτώνει

Έως το 2025 θα έχουν πεθάνει 100.000.000 άνθρωποι με αιτία το κάπνισμα, και ένα μεγάλο μέρος αυτών, θα είναι νέοι άνθρωποι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, αναφέρει ο ΠΑΣΥΚΑΦ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος που είναι καθιερωμένη για τις 31 Μαΐου κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι ο ΠΑΣΥΚΑΦ συνδράμει με συστηματική ενημέρωση του κοινού καθώς και δράσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση του εθισμού που προκαλεί το κάπνισμα. 

Στην Κύπρο, με βάση την Παγκύπρια Έρευνα Γενικού Πληθυσμού της ΑΑΕΚ του 2019, περίπου 4 στους 10 Κύπριους ανέφερε ότι κάπνισε κατά τον τελευταίο μήνα, ενώ η διάμεσος ηλικία έναρξης του καπνίσματος ήταν τα 18 έτη. Αναφέρεται επίσης, ότι, περίπου οι μισοί καπνιστές εξέφρασαν την επιθυμία να διακόψουν το κάπνισμα, με το μεγαλύτερο ποσοστό να επικεντρώνεται στην ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών. 

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παραθέτει ο ΠΑΣΥΚΑΦ, 80% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα στους άνδρες οφείλεται στο κάπνισμα όπως 75% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα στις γυναίκες.

Ένα 25% – 40% των καπνιστών πεθαίνουν στη μέση ηλικία. Υπολογίζεται ότι οι καπνιστές σε όλο τον κόσμο είναι 1.100.000.000 άνθρωποι και από αυτούς πεθαίνουν 10.000 την ημέρα εξαιτίας του καπνίσματος.

Στην Κύπρο, με βάση την Παγκύπρια Έρευνα Γενικού Πληθυσμού της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου του 2019, περίπου 4 στους 10 Κύπριους ανέφερε ότι κάπνισε κατά τον τελευταίο μήνα, ενώ η διάμεσος ηλικία έναρξης του καπνίσματος ήταν τα 18 έτη. Αναφέρεται επίσης, ότι, περίπου οι μισοί καπνιστές εξέφρασαν την επιθυμία να διακόψουν το κάπνισμα, με το μεγαλύτερο ποσοστό να επικεντρώνεται στην ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών.

Όπως αναφέρεται, η παγκόσμια εκστρατεία του 2023 έχει μήνυμα «Χρειαζόμαστε τροφή, όχι καπνό», και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις εναλλακτικές ευκαιρίες παραγωγής καλλιεργειών και εμπορίας για τους καπνοκαλλιεργητές, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τους ενθαρρύνει να καλλιεργούν βιώσιμες, θρεπτικές καλλιέργειες, συμβάλλοντας έτσι στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Μία κρίση που καθοδηγείται από διενέξεις και πολέμους, την κλιματική αλλαγή και τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο της πανδημίας του COVID-19. 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button