Υγεία

Το ΓεΣΥ δεν αλλάζει

Δεν πρόκειται να γίνει καμιά αλλαγή στο νόμο και τη φιλοσοφία του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) διαβεβαίωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της, Μάριο Κουλούμα.

Σε δηλώσεις του, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική συνάντηση, όπου έγιναν από πλευρά τους εισηγήσεις για το πως να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στη σωστή πορεία μέσα από τη δραστική παρέμβαση του Προέδρου.

Ο κ. Κουλούμας έκανε λόγο για «κρίσιμη καμπή της εφαρμογής του ΓεΣΥ», ενώ σημείωσε πως τα δημόσια νοσηλευτήρια αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα και υπάρχουν πολλά και μεγάλα εμπόδια στην πορεία της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

«Έχουμε εκφράσει τις απόψεις, τις θέσεις μας στον Πρόεδρο και τις εισηγήσεις μας για το πως μπορεί η πολιτεία μέσα από τη δραστική παρέμβαση του Προέδρου μα προχωρήσει η μεταρρύθμιση στη σωστή πορεία. Εκφράζω την ικανοποίησή μας», είπε ο κ. Κουλούμας.

Ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων με τον Πρόεδρο, ο οποίος όπως ανέφερε «έχει εκφράσει για ακόμα μια φορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του, για την συνέχιση της μεταρρύθμισης, όπως αυτή έχει σχεδιαστεί, την προώθηση του ΓεΣΥ και την επίλυση των προβλημάτων του προς όφελος των ασθενών και των πολιτών, χωρίς καμιά αλλαγή της φιλοσοφίας και της αρχιτεκτονικής του, καθώς επίσης της επίλυσης των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «για μια ακόμα φορά η παρέμβαση του Προέδρου θα είναι αποφασιστική και δραστική, έτσι ώστε επιτέλους να προχωρήσει και ο δημόσιος τομέας στην αυτονόμηση χωρίς εμπόδια και προβλήματα, αλλά και τα θέματα που αφορούν το δημόσιο σύστημα υγείας και η τελευταία γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και άλλα θέματα που μας απασχολούν στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, να προχωρήσουν προς επίλυση με ένα τρόπο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο και σε καμιά αμφιβολία τη φιλοσοφία του, που είναι ένα σύστημα ασθενοκεντρικό που προσφέρει ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας μέσα από μια αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών».

Κληθείς να αναφέρει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τοποθετηθεί επίσημα σε σχέση με την έντονη ψιθυρολογία το τελευταίο διάστημα για αλλαγή στην αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, ο κ. Κουλούμας είπε: «Βεβαίως. Αν και ο Πρόεδρος το έχει πει πολλές φορές. Χαρακτηριστικά μας είπε: Πάνω από το πτώμα μου. Δεν πρόκειται να γίνει καμιά αλλαγή στο νόμο και τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ».

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button