Πάφος

Το ασκητήριο τριών αγίων στην Αξύλου, βίντεο

Το ασκητήριο – σπήλαιο των Αγίων Επιφάνιου , Χαρέτη ( Χαρίτων ) και Αλέξανδρου βρίσκεται στο δρόμο Νάτας- Αξύλου και σήμερα μετα την συντήρηση του χώρου αποτελεί προσκύνημα για πολλούς πιστούς.

Ο Άγιος Επιφάνιος αναφέρεται από το Λεόντιο Μαχαιρά ως ένας από τους 300 Αλαμάνους αγίους που ήλθαν στην Κύπρο από την Παλαιστίνη και ασκήτευσαν στο νησί μέχρι το τέλος της ζωής τους. Κατά τον Μαχαιρά (Χρονικόν, παρ. 32), ο Επιφάνιος ασκήτευσε κοντά στο χωριό Αξύλου της επαρχίας Πάφου, μαζί με δυο άλλους Αλαμάνους αγίους: …εἰς τήν Ἀξύλου ὁ  ἃγιοςἈλέξανδρος, ὁ  ἃγιος Χαρέτης καί ἓτερος Ἐπιφάνιος…

Ο άγιος Επιφάνιος αγνοείται από τους συναξαριστές. Στην περιοχή όμως του χωριού Αξύλου, δυο τοποθεσίες φέρουν τις ονομασίες Κάμπος του άη Επιφάνη και Μούττη (=Κορφή) του άη Επιφάνη. Για τον άγιο Αλέξανδρο το μόνο γνωστό στοιχείο είναι ότι κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας ετιμάτο στην Αξύλου.

Στην παλαιότερη έκδοση του Χρονικού του Μαχαιρά από τον Κ. Σάθα, η στίξη του κειμένου τοποθετούσε τον Αλέξανδρο στο χωριό Κούρδακας. Στη νεότερη και ακριβέστερη όμως έκδοση του Χρονικού από τον Ντώκινς (παρ. 32), η ορθότερη στίξη μας δίνει το εξής κείμενο:

«Εἰς τήν Ἀξύλου ὁ ἃγιος Ἀλέξανδρος, ὁ ἃγιος Χαρέτης καί ἓτερος Ἐπιφάνιος· εἰς τόν Κούρδακαν ὁ ἃγιος Πήγων καί ὁ ἃγιος Χριστόφορος.» .

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button