Υγεία

Τους τίμησαν για την προσφορά τους στους ασθενείς

Η ΟΣΑΚ έχει τιμήσει με το βραβείο της Ομοσπονδίας κατά το πρόσφατο Επιστημονικό της Συνέδριο δια του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, τους Χριστάκη Χριστοδουλίδη, Τάσο Αναστασίου, Κλείτο Πισσή, Ηλιόφωτο Κακουλλή και τους μακαριστούς Χρυσόστομο Χριστοδουλίδη και Μιχάλη Καπετάνιο για την «Πολύχρονη Δράση/ Προσφορά στον Κύπριο Ασθενή».  

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση,ο Γραμματέας της ΟΣΑΚ Χαράλαμπος Παπαδόπουλος εξαίροντας την προσφορά τους, αναφέρθηκε στο έργο τους και στις προσπάθειες τους για τη σύσταση του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου και έπειτα στη δημιουργία του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Όπως είπε, τη δεκαετία 1980 – 1990, τότε που οι παροχές και οι υπηρεσίες προς τα άτομα με αναπηρίες και με χρόνιες παθήσεις, ήταν μηδαμινές, μια ομάδα από γονείς παιδιών με αναπηρίες, οργανώθηκαν, προσέλαβαν φυσιοθεραπεύτρια με την οποία γύριζαν τα χωριά και τις κοινότητες όπου υπήρχαν ασθενείς και τους παρείχαν τροχοκαθίσματα, κρεβάτια, ράμπες και όλα τα απαιτούμενα για τη διαβίωση τους.

Με τις ενέργειες αυτής της ομάδας και σε συνεργασία με το Δρ. Λεύκο Μίττλετον, κατάφεραν να εξασφαλίσουν μέσω των Ηνωμένων Εθνών το χώρο και το ποσό για τη δημιουργία του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Ενός κέντρου που εξυπηρετούσε ποικιλοτρόπως όλους τους ασθενείς με νευρολογικά και νευρομυϊκά νοσήματα στην Κύπρου και που διεξάγει έρευνες για τη Μυϊκή Δυστροφία και άλλες κληρονομικές παθήσεις.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button