Υγεία

Τους προσβάλουν τα συμβόλαια λένε οι γιατροί

Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαβούλευση, ώστε τα συμβόλαια του ΟΚΥΠΥ να γίνουν πιο ελκυστικά για τους γιατρούς αλλά και για να λάβουν οι συμβασιούχοι γιατροί νομική αρωγή, αναφέρει ανακοίνωση της ΠΑΣΕΣΙ, χαρακτηρίζοντας τα συμβόλαια ως έχουν “αποτρεπτικά έως προσβλητικά και κανείς δεν προτίθεται να υπογράψει συμβόλαιο στην παρούσα του μορφή”.

Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει τροχοπέδη  στην όλη προσπάθεια μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα της υγείας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της Παγκύπριας Συντεχνίας Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών (ΠΑΣΕΣΙ) που παραθέτει γενικά και ειδικά σχόλια για το θέμα.

Στα γενικά σχόλια η ΠΑΣΕΣΙ αναφέρει ότι οι συμβασιούχοι γιατροί έχουν συμβάλει, καθοριστικά κάποιες φορές, στην επίτευξη του στόχου της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων κι αυτό γιατί αποτελεί πεποίθησή τους ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν πολλές δυνατότητες, έχουν άξιους επιστήμονες αλλά υπολείπονται σε θέματα διοικητικής υποστήριξης και ευελιξίας,καθώς και στο ότι δεν παρέχουν κανένα κίνητρο στο γιατρό που κάνει το κάτι παραπάνω. Ευελπιστούμε ότι με την ολοκλήρωση της αυτονόμησης αυτά θα αλλάξουν.

Το συμβόλαιο που θα προσφερθεί στους ήδη υπηρετούντες γιατρούς, αναφέρεται, αποτελεί μια ευκαιρία.”Ευκαιρία να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς που μπορούν να κάνουν τη διαφορά με τον επαγγελματισμό , την κατάρτιση , το ζήλο τους για δουλειά.Αποτελεί επίσης ανταμοιβή για τους υπαλλήλους των δημοσίων νοσηλευτηρίων που τόσα χρόνια υπερέβαλαν εαυτό, στηρίζοντας το οικοδόμημα της δημόσιας υγείας σε δύσκολους καιρούς.Τέλος, αποτελεί ίσως την ύστατη ευκαιρία συγκράτησης στα δημόσια νοσηλευτήρια συναδέλφων οι οποίοι σκέφτονται να αποχωρήσουν λόγω και της έλευσης του ΓΕΣΥ, όπου διαφαίνεται μια εναλλακτική ευκαιρία για καριέρα για πολλούς από τους γιατρούς.

Τα συμβόλαια αυτά λοιπόν, έχουν πολλαπλό ρόλο να εκπληρώσουν, προστίθεται.”Επί τούτου, έχει προηγηθεί προεργασία ετών τόσο με υπουργούς όσο και με τον ΟΚΥΠΥ, τόσο με το ΔΣ αυτού, όσο και με την η οποία προσελήφθη επί τούτου.Είναι με μεγάλη απογοήτευση που βλέπουμε ότι οι εισηγήσεις μας, όπως αυτές προέκυψαν κατόπιν επικοινωνίας με τα μέλη μας, δεν ελήφθησαν υπόψη στα παρόντα συμβόλαια.Και ότι μας δόθηκαν τα συμβόλαια λίγες μέρες πριν την ημερομηνία παράδοσης τους, μας φέρνει σε δύσκολη θέση, καθώς έχουμε θεσμικό ρόλο να συμβουλεύσουμε τα μέλη μας πώς πρέπει να συμπεριφερθούν έναντι της πρότασης αυτής από τον ΟΚΥΠΥ. Και για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται προεργασία, νομική γνωμάτευση, διαβούλευση με τα μέλη μας, εν ολίγοις μια διαδικασία που είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί σε τρεις εργάσιμες μέρες”.

Αναμέναμε, επίσης, αναφέρεται, ότι ταυτόχρονα θα τίθονταν προς διαβούλευση τα συμβόλαια για τους νεοεισερχόμενους ή/και τους υπαλλήλους που θα συμβληθούν με τον ΟΚΥΠΥ ως νέο προσωπικό.Συμβόλαια εξίσου σημαντικά και για τα οποία προνοείται από τους κανονισμούς της αυτονόμησης ότι θα προκύψουν μετά από διαβούλευση με τις συντεχνίες. “Κάτι τέτοιο επίσης δεν έγινε και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό”.

Στα ειδικά σχόλια η ΠΑΣΕΣΙ αναφέρει ότι για την περίοδο εργοδότησης, είναι σαφές στη νομοθεσία της αυτονόμησης ότι όποιος από τους ήδη εργαζόμενους πάρει συμβόλαιο, αυτό θα είναι από την αρχή αορίστου χρόνου και δεν θα πλεονάζει, βασιζόμενο στο νόμο 70/2016. Οπότε, η διάρκεια εργοδότησης δεν μπορεί να είναι τριετής.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close