Επικαιρότητα

Τιμά την Πάφο ο λαογραφικός όμιλος ΚΤΗΜΑ

Παραδοσιακά Κυπριακά παιχνίδια έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO για τη διατήρηση της Πολιτιστικής κληρονομιάς με τη συμβολή της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και του Λαογραφικού Ομίλου “Κτήμα” Πάφος. 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Tocatì και τα παραδοσιακά παιχνίδια της Κύπρου περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Καλών Πρακτικών της UNESCO για τη διατήρηση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

Η αναγνώριση έγινε κατά τη διάρκεια της 17ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που πραγματοποιήθηκε στο Ραμπάτ του Μαρόκου, από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου 2022. 

Σε δελτίο τύπου αναφέρεται ότι αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή της Κύπρου στη λίστα καλών πρακτικών της UNESCO με το μητρώο Tocatì, καθώς «συμβάλλει στη διατήρηση και προώθηση των παραδοσιακών παιχνιδιών και αθλημάτων σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, οδηγώντας επίσης σε ένα δίκτυο αξίας μέσω της συνεργασίας με εμπνευσμένους συνεργάτες από την Κύπρο και το εξωτερικό». 

Το Tocatì φιλοξενείται κάθε χρόνο στη Βερόνα της Ιταλίας και είναι ένα πρόγραμμα με πολυεθνική εφαρμογή (Βέλγιο, Κύπρο, Κροατία, Γαλλία και Ιταλία) για τη διατήρηση παραδοσιακών παιχνιδιών και αθλημάτων. 

Από το 2018, η Κύπρος εκπροσωπείται στο Φεστιβάλ Tocatì από τον Λαογραφικό Σύλλογο «Κτήμα» – Πάφος, ο οποίος συμμετέχει σε παραδοσιακά παιχνίδια και πολιτιστικές εκδηλώσεις με τα μουσικοχορευτικά του συγκροτήματα και παρουσιάζει μέσω σεμιναρίων και εργαστηρίων την έρευνά του για την τεκμηρίωση και τη διατήρηση των Κυπριακών παραδοσιακών Παιχνιδιών. 

 

Χρηστάκης Παπανικολάου πρόεδρος λαογραφικού ομίλου ΚΤΗΜΑ   

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button