Πάφος

Την δευτέρα γιορτάζουν οι Άγιοι της Λετυμπους

Ένα μοναδικό παρεκκλήσι, αφιερωμένο στον Άγιο Κήρυκο και την Αγία Ιουλίττη βρίσκεται στην Λετυμπου.

Είναι κτίσμα του 12ουαιώνα και πρόκειται ίσως για το Καθολικό παλαιότερης Μονής που βρισκόταν στην ίδια περιοχή. Ανήκει στον τύπο του εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο, τον κατεξοχήν βυζαντινό αρχιτεκτονικό ρυθμό της περιφέρειας και φέρει πολλές επεμβάσεις και προσθήκες κυρίως του 15ου αιώνα.

Στο εσωτερικό του ναού σώζονται κάποιες τοιχογραφίες του 12ου αιώνα, ενώ οι περισσότερες χρονολογούνται στα τέλη του 15ου αιώνα .Ο ναός είναι πετρόκτιστος και σχετικά διατηρημένος ενώ κτίστηκε 1,5 μέτρο  κάτω από το έδαφος.

Η εκκλησία και κυρίως ο περίβολος της εξωτερικής περίφραξης, φαίνεται να υπέστη ζημιές κατά το μεγάλο σεισμό του 1953.  Το καμπαναριό που κτίστηκε γύρω στο 1950 είναι επίσης πέτρινο και χειροκίνητο.

Οι άγιοι Κήρυκος και Ιουλίττη

Οι άγιοι Κήρυκος και Ιουλίττη, μητέρα και γιος, μαρτύρησαν τον τρίτο αιώνα επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Κατάγονταν από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας. Στην άρνησή τους να απαρνηθούν την πίστη στο Χριστό δέχθηκαν το μαρτύριο.

Αφού θανάτωσαν το μικρό παιδί πρώτα, τον Κήρυκο, μπροστά στα μάτια της μητέρας του, τότε θανάτωσαν και την μητέρα του την Ιουλιττη.

Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη τους στις 15 Ιουλίου. Ναός αφιερωμένος στο όνομά τους υπάρχει και στο νησί Ικαρία με την οποία η Λετύμπου διατηρεί τα τελευταία χρόνια στενούς δεσμούς ενώ συμμετείχαν και σε κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα (διασυνοριακό πρόγραμμα INTEREG III Ελλάδα-Κύπρος που ασχολείται με την ανάδειξη και προβολή της εκκλησίας του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας και Λετύμπου Κύπρου και των πολιτιστικών στοιχείων των δύο περιοχών).

Οι τοιχογραφίες

Η εκκλησία του Αγίου Κηρύκου στη Λετύμπου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Πάφου αφού οι τοιχογραφίες που την κοσμούν σε όλη σχεδόν την επιφάνεια της θεωρούνται πολύ σημαντικές, τόσο λόγω της τεχνοτροπίας  και της αισθητικής τους όσο και λόγω της εποχής στην οποία ανήκουν. Οι τοιχογραφίες ανήκουν σε δύο διαφορετικές φάσεις, του 12ου και του 15ου αιώνα . Κατά καιρούς έχουν συντηρηθεί από το τμήμα αρχαιοτήτων.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close